StoryEditorOCM
Slanoručak ‘od ničega‘

Rižot s pancetom i parmezanom po odličnom talijanskom receptu: priprema se lako, a evo koji dodatak čini bitnu razliku

Piše T. S. M.
12. studenog 2025. - 15:14

Ako u kuhinji imate pakiranje riže, nema šanse da ćete ostati gladni, jer to je jedna od namirnica uz pomoć koje se gotovo ni od čega može napraviti sasvim pristojan obrok. Skuhate rižu, ubacite malo parmezana i maslinovog ulja i eto ga: dobili ste jelo koje uopće nije za bacit‘. No, još je bolje u tu kombinaciju uključiti i pancetu, zar ne?

Talijani imaju jedan jako zgodan, a jednostavan recept za rižot s parmezanom i pancetom pa ako nemate pojma što biste mogli za ručak, a ni stanje u kužini vam ne ostavlja puno izbora, nudimo vam opciju uz koju ćete dobiti ukusno jelo uz malo truda i još manje sastojaka.

Kako ovo ne bi bila samo obična riža s malo pancete i sira, brinu se dodaci poput maslaca, bijelog vina i povrtnog ili pilećeg temeljca (poslužit će vam i sasvim obična juha, a u nedostatku iste možete u toploj vodi otopiti kocku za juhu ili malo Vegete). Još kad bi riža koja vam je pri ruci bila sorte arborio ili carnaroli... ali poslužit će i bilo koja riža okruglastog, kratkog zrna.

image
Shutterstock

Rižot s pancetom i parmezanom

Sastojci

250 g arborio ili carnaroli riže
120 g pancete
60 g maslaca
40 g parmezana
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
100 ml bijelog vina
1 žlica maslinova ulja
1 luk
sol, papar

Priprema

Zagrijte temeljac i držite ga toplim na laganoj vatri. U širokoj posudi otopite polovicu maslaca s maslinovim uljem. Dodajte sitno nasjeckan luk i pirjajte ga dok ne postane staklast. Umiješajte pancetu narezanu na kockice i lagano pržite dok ne zamiriši i ne postane blago hrskava.

Dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta, dok svako zrno ne postane prozirno. Ulijte bijelo vino i pustite da alkohol ispari. Zatim počnite dodavati temeljac, po jednu do dvije kutlače, neprestano miješajući. Sljedeću količinu temeljca dodajte tek kad se prethodna gotovo upije.

Kuhajte oko 18 do 20 minuta, dok riža ne postane kremasta, ali još lagano čvrsta u sredini. Maknite s vatre, dodajte preostali maslac i naribani parmezan pa lagano promiješajte. Poklopite i ostavite da odmori nekoliko minuta.

Poslužite toplo, s još malo parmezana po vrhu i svježe mljevenim paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 16:14