StoryEditorOCM
Slanogurmanski užitak

Salata puna proteina i tako ukusna da ćete je poželjeti za glavno jelo. Tajna je u kombinaciji sastojaka i ovom preljevu

Piše T. S. M.
17. siječnja 2025. - 13:42

Poželite li skinuti koji suvišni kilogram, ne morate brojiti kalorije ni umirati od gladi - tajna je u davanju prednosti proteinima pred mastima i ugljikohidratima. Eto vam najkraći i najučinkovitiji savjet za mršavljenje bez patnje. A sad idemo i konkretno: s mesa maknite masnoću, malo smanjite porcije, a umjesto priloga kao što su pire, krumpir-salata, pomfrit i tjestenina birajte salate.

Mislite da ćete biti gladni pojedete li komad pilećih prsa s grila i zdjelicu salate, u pravu ste samo ako je za vas jedina salata zelena salata. Nudimo vam recept za salatu od leće, koja je toliko ukusna da ćete idući put kad je budete pripremali namjerno izostaviti meso, samo kako biste je mogli više pojesti.

Ovo vam jelo zaista može poslužiti i kao kompletan obrok, osobito ako je poslužite toplu. Sve što vam preostane (jer vjerojatno hopće, s obzirom na to da su mjere za šestero ljudi)  možete čuvati u hladnjaku do četiri dana. 

Gurmanska salata od leće

Sastojci:

Za salatu

400 g kuhane leće (ili 200 g sirove)
150 g cherry rajčica
100 g feta sira
70 g ljubičastog luka
50 g maslina bez koštice
4 rotkvice
3 krastavca salatara
1 žličica svježe metvice
šaka rukole ili špinata
sjeckani svježi peršin

Za dresing:

50 ml maslinovog ulja
50 ml soka od limuna
3 režnja češnjaka
1 žličica Dijon senfa
1 žličica suhog začinskog bilja
1 žličica soli
¼ žličice mljevenog kumina
papar 

Priprema:

Ako koristite nekuhanu leću, kuhajte je u blago posoljenoj vodi dok nije mekana, a ostale sastojke za salatu nasjeckajte po svom ukusu. Feta sir možete i izmrviti. Kad se leća ohladi, pomiješajte sve sastojke za salatu.

Za dresing naribajte češnjak pa ga pomiješajte s ostalim navedenim sastojcima.

Prelijte dresing po salati, promiješajte i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 23:06