Što jesti na prvi dan ljeta? Pitate li nas, usmjerili bismo vas prema nečem morskom i laganom, onako u stilu salate od hobotnica ili podušenih liganja, no zapravo bismo navijali za škampe, a da ti isti ne bi, kao manje-više svaki put, završili u klasičnoj buzari, predložit ćemo vam da ih pripremite na malo drugačiji način.
Nudimo vam recept za škampe na venecijanski, talijansko jelo vrlo blisko našem ukusu. Kako to možemo tvrditi? Zato što su škampi na venecijanski zapravo jako slični našim škampima na buzaru, osim što se u to jelo u pravilu stavlja daleko manje rajčice nego u tipičnu dalmatinsku buzaru te ga se obično poslužuje s tjesteninom, umjesto, kao u slučaju naše buzare, s palentom.
Ono čega u ovom receptu ima, a u našoj buzari nema su mrkva i celer, neizostavni sastojci baze mnogih talijanskih jela. I u ovom slučaju, baš kao kod pripreme buzare u Dalmaciji, umak se po potrebi može zgusnuti krušnim mrvicama.
Spomenut ćemo još jedan sastojak koji neki dodaju u buzaru, a neki ne, a to je prošek, dok se u škampe na venecijanski ponekad dodaje slatkasto talijansko vino marsale (koje možete zamijeniti i prošekom). Premda je riječ o sastojku koji nije obavezan, mi vam savjetujemo da ga upotrijebite, a koliko je dobro kuhati s prošekom nedavno smo vam pisali pa se ovdje možete podsjetiti.
Škampi na venecijanski način
Sastojci:
1,5 kg škampa
350 g tjestenine linguini
75 ml marsale
50 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice bijelog vina
1 žlica koncentrata rajčice
1 luk
1 stabljika celera
1 mrkva
1 češanj češnjaka
sjeckani peršin
sol, papar
Priprema:
Odvojite repove škampa od tijela pa ih očistite.
Glave i oklope stavite u tavu sa žlicom ulja, pola luka, mrkvom, celerom i cijelim češnjem češnjaka te pržite 1-2 minute. Poškropite bijelim vinom i pustite da ispari. Ulijte otprilike litru vode i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, a zatim procijedite i sačuvajte temeljac.
Narežite preostali luk pa ga stavite na zagrijan o ulje i otopljeni maslac. Kad luk omekša, dodajte repove škampa i pustite ih da porumene. Nakon nekoliko minuta dodajte sol, papar i marsalu.
Kad alkohol ispari, dodajte koncentrat rajčice otopljen u čaši temeljca pa kuhajte dok se umak malo ne zgusne.
U međuvremenu skuhajte linguine, ocijedite ih i začinite umakom od škampi, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....