Škampi su najbolji na buzaru, o tome nema rasprave, ali dopustit ćemo i da su skroz dobri uz manistru. Dokaz toj tvrdnji je jedno poznato i jako dobro jelo s otoka Krka koje se nedavno našlo na popisu najboljih svjetskih jela od tjestenine.
Prema podacima koje je objavio World of Statistic, na popisu najboljih tjestenina na svijetu našle su se i naše šurlice sa škampima. Ako niste znali, šurlice su tradicionalna vrsta tjestenie koje ime duguju obliku koji odsjeća na "šurlu", odnosno slonovu surlu.
Recept je vrlo jednostavan, no sastojci su pomno birani: šlampi, bijelo vino, luk i petrusimul, kapula, pasata... a "tajni sastojak" za gušći i bolji šug podsjetit će vas na gore spomenutu buzaru.
Šurlice sa škampima
Sastojci:
500 g škampa
300 g šurlica
300 ml pasirane rajčice
200 ml bijelog vina
3 režnja češnjaka
1 luk
sjeckani peršin
maslinovo ulje
krušne mrvice
sol, papar
Priprema:
Skuhajte šurlice prema uputama s pakiranja.
Dok se tjestenina kuha, nasjeckajte luk, češnjak i peršin, a škampe malo isplahnite.
Na maslinovom ulju pirjajte luk, kad uhvati boju dodajte mu češnjak i škampe, kratko propirjajte, kad češnjak zamiriše zalijte vinom. Pričekajte da ishlapi alkohol pa dodajte passatu, krušne mrvice, peršin, sol i papar.
Kuhajte poklopljeno uz povremeno protresanje nekih 15-20 minuta pa dodajte tjesteninu i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....