StoryEditorOCM
Slanoplažna marenda

Slana pita kao stvorena za ponijeti na plažu: priprema je jednostavna, sastojci pristupačni, a nestat će i zadnji komadić

Piše T. S. M.
13. kolovoza 2025. - 17:44

Ide li i vama na živce što se odlazak na plažu pretvara u izliku za pretrpavanje slatkišima, sladoledima, keksima, krafnama i sličnim stvarima koje je pametnije zaobići, rješenje vam je pred nosom. Svoju plažnu marendu pripremite sami i to od sastojaka koji su zdravi i hranjivi, a ne koštaju previše.

Kad je riječ o marendi za plažu je idealno je odlučiti se za nešto sočno, što se ne mrvi previše i fino je čak i nakon što se ohladi. Jedan od najboljih kandidata: brza slana pita čije je sastojke dovoljno pomiješati i izliti u kalup. 

Recept koji slijedi predviđen je za lim promjera 28 cm, no možete koristiti i okrugli, dimenzija oko 20x20, ne više od toga, jer će vam u protivnom pita biti previše niska (što ne mora predstavljati problem, samo pripazite da ne zagori pa smanjite temperaturu i skratite vrijeme pečenja).

Slana pita s tikvicama, sirom i jogurtom

Sastojci

200 g brašna
150 g sira
100 g šunke
200 ml jogurta
​100 ml maslinovog ulja
3 jaja
2 tikvice
1 prašak za pecivo
po želji: nasjeckani peršin, ružmarin, bosiljak, mladi luk...
sol, papar

Priprema

Tikvice naribajte i posolite. Ostavite ih 10-ak minuta da puste vodu, zatim ih ocijedite rukama.

U većoj posudi umutite jaja, dodajte jogurt i ulje, zatim umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješajte tikvice, izmrvljeni sir i začine. Sve dobro promiješajte. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup ili obložen papirom za pečenje.

Pecite na 180 °C oko 35 minuta, dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.

Ohladite barem djelomično prije rezanja kako se ne bi mrvila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 06:00