StoryEditorOCM
Slanoodlična topla i hladna

Slana pita od tikvica i blitve: evo zašto je bolja od zeljanice i ukusnija od quichea, Jelena ima recept pun iznenađenja

Piše T. S. M.
18. lipnja 2025. - 16:39

Volite li slane pite poput quichea i zeljanice, evo prave stvari za vas. Slani tart s tikvicama i blitvom, ali pripremljen na malo drugačiji način nego što biste očekivali. U ovom slučaju, tikvice nisu u nadjevu nego u prhkom tijestu koje služi kao podloga, dok je u nadjevu blitva spojena sa svježim sirom i vrrhnjem, ali i s jogurtom, za dozu svježine i lakoće.

Ovu neuobičajenu, ali vrlo primamljivu kreaciju pronašli smo na vrlo popularnom Instagram profilu jekajekago iza kojeg stoji Jelena Marić.

Jelena nam je dopustila da prenesemo recept i poručila da je tart izvrstan topao i hladan, za doručak, večeru ili kao obrok za ponijeti. "Jednom kada ga probate, ponavljat ćete ga često!", dodala je. 

image
Privatni album

Slani tart s tikvicama i blitvom 

Sastojci

Podloga:

140 g integralnog pirovog brašna
140 g bijelog pšeničnog brašna
1 puna čajna žličica praška za pecivo
1 ravna čajna žličica soli
150 g tikvica
150 g masti (ili maslaca)
1 puna žlica kiselog vrhnja

Nadjev:

3 jaja
400 g svježeg sira
150 g kiselog vrhnja
100 ml tekućeg jogurta
100 g svježe blitve
1 čajna žličica soli

Priprema:

Naribajte tikvicu u zdjelu (nije ju potrebno cijediti), dodajte ostale sastojke pa mijesite tijesto radeći brzo kako se ne bi zagrijalo od topline ruku.

Na papiru za pečenje označite dimenzije lima u kojem ćete peći tart pa ga pobrašnite i na njemu razvaljajte tijesto. Zajedno s papirom prenesite tijesto u lim, izbodite ga vilicom i stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.

Za nadjev pomiješajte sitno sjeckanu blitvu s ostalim sastojcima. 

Izvadite tijesto iz hladnjaka, ulijte nadjev i poravnajte ga pa pecite tart na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:59