Volite li slane pite poput quichea i zeljanice, evo prave stvari za vas. Slani tart s tikvicama i blitvom, ali pripremljen na malo drugačiji način nego što biste očekivali. U ovom slučaju, tikvice nisu u nadjevu nego u prhkom tijestu koje služi kao podloga, dok je u nadjevu blitva spojena sa svježim sirom i vrrhnjem, ali i s jogurtom, za dozu svježine i lakoće.
Ovu neuobičajenu, ali vrlo primamljivu kreaciju pronašli smo na vrlo popularnom Instagram profilu jekajekago iza kojeg stoji Jelena Marić.
Jelena nam je dopustila da prenesemo recept i poručila da je tart izvrstan topao i hladan, za doručak, večeru ili kao obrok za ponijeti. "Jednom kada ga probate, ponavljat ćete ga često!", dodala je.
Slani tart s tikvicama i blitvom
Sastojci
Podloga:
140 g integralnog pirovog brašna
140 g bijelog pšeničnog brašna
1 puna čajna žličica praška za pecivo
1 ravna čajna žličica soli
150 g tikvica
150 g masti (ili maslaca)
1 puna žlica kiselog vrhnja
Nadjev:
3 jaja
400 g svježeg sira
150 g kiselog vrhnja
100 ml tekućeg jogurta
100 g svježe blitve
1 čajna žličica soli
Priprema:
Naribajte tikvicu u zdjelu (nije ju potrebno cijediti), dodajte ostale sastojke pa mijesite tijesto radeći brzo kako se ne bi zagrijalo od topline ruku.
Na papiru za pečenje označite dimenzije lima u kojem ćete peći tart pa ga pobrašnite i na njemu razvaljajte tijesto. Zajedno s papirom prenesite tijesto u lim, izbodite ga vilicom i stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Za nadjev pomiješajte sitno sjeckanu blitvu s ostalim sastojcima.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, ulijte nadjev i poravnajte ga pa pecite tart na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....