Sfincione je autentična sicilijanska pizza koja potječe iz Palerma, a često se povezuje s lokalnim uličnim prodavačima poznatim kao "sfincionari". Tijesto se radi od kombinacije brašna i semoline, što mu daje karakterističnu strukturu između kruha i pizze, a i čini sličnim s onim što mi zovemo "bakina pizza". Tradicionalno se premazuje umakom od rajčice i luka, posipa krušnim mrvicama i caciocavallom (vrsta sira) te često uključuje slaninu, sardine ili inćune. Sfincione je bio omiljena hrana siromašnih slojeva Palerma jer je bio ukusan, zasitan i jeftin.
Također, sfincione se često priprema za Božić, ali danas se jede tijekom cijele godine. Postoji mnogo varijacija – neke uključuju masline, kapare ili orahe, a ključ je uvijek u bogatom sloju umaka i teksturi tijesta.Ovaj rustikalni, debeli kruh prepun je okusa i povijesti, a evo kako ga pripremiti kod kuće.
Sfincione je puno bolji poslužen topao umjesto vruć, a tradicionalno se reže na pravokutne komade i peče u pravokutnoj tepsiji. Sir caciocavallo nije lako pronaći kod nas, a za autentičnu zamjenu najbolje je da kombinirate mozzarellu i pecorino!
Sfincione
Sastojci
Za tijesto:
500 g pšeničnog brašna tip 00
100 g semoline
10 g soli
7 g suhog kvasca
5 g šećera
300 ml tople vode
50 ml maslinovog ulja
Za nadjev:
500 g pelata
100 g ribanog sira
100 g krušnih mrvica
2 velika luka
3-4 fileta slanih inćuna (ili srdela)
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica suhog origana
1 žličica mljevene crvene paprike
Maslinovo ulje za premazivanje
Priprema
Započnite pripremom tijesta. U velikoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, suhi kvasac, šećer i sol. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen.
Sada priredite umak. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno sjeckani luk. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast i mekan. Dodajte inćune i pržite dok se ne otope. Zatim dodajte rajčice, origano i crvenu papriku. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok se umak ne zgusne.
Prebacite tijesto u prethodno nauljen pleh (oko 30x40 cm). Rukama ga ravnomjerno rasporedite po dnu. Premažite ga pripremljenim umakom od rajčica i luka. Pospite s ribanim sirom i krušnim mrvicama. Prelijte s malo maslinovog ulja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Ostavite da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite toplo, uz čašu dobrog crnog vina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....