Šopska salata sasvim je sigurno jedna od najpopularnijih ljetnih salata na ovim prostorima, a tko ju je bar jednom probao, sigurno ju je poželio ponovno jesti. Odnosno, poželio je to ako je salata bila napravljena baš kako treba. Znate li vi u čemu je tajna najbolje šopske salate? Pored svježeg, domaćeg povrća?
Prva tajna je u tome da treba pripaziti na tekućinu koju pušta narezano povrće, jer lako može razvodniti okus jela. Nadalje, vrlo je važno koristiti sir sobne temperature, jer se takav neće jako mrviti dok ga ribate. Što, vi sir za šopsku ne ribate nego režete? Ajme...
Fino naribani slani sir zaštitni je znak šopske salate, a sir u kockicama sačuvajte za različite vrste grčkih i talijanskih salata, jer za ovaj bugarski specijalitet prolazi samo ribani.
Još je jedna stvar koja početnicima često pokvari uspjeh šopske salate, a to je sol. Treba ju dodati vrlo oprezno, jer popriličnu dozu slanoće unosi sir. I to vam je treća tajna ovog omiljenog jela.
Sad kad sve ovo znate, spremni ste za napraviti šopsku salatu za koju će vas svi pitati recept.
Šopska salata
Sastojci:
4 rajčice
1 veći krastavac
1 zelena paprika
1 manji luk
200 g slanog bijelog sira
maslinovo ulje
malo octa
sol
Priprema:
Rajčice, krastavac i papriku narežite na kockice, luk na tanke ploške.
Sve (oprezno) posolite i ostavite da stoji 10-15 minuta, ali bez miješanja.
Ocijedite višak tekućine koji se nakupio na dnu zdjele, dodajte malo ulja, lagano promiješajte i na vrh naribajte sir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....