StoryEditorOCM
Slanoubacite ga u pećnicu

Specijalitet od kiselog kupusa i mesa: jelo sirotinjske kužine to je bolje što duže stoji, idealan je ručak za više dana

Piše T. S. M.
4. prosinca 2024. - 13:18

Treba li vam ideja za pripremu jela koje će vas lijepo zagrijati i zasititi, nudimo vam jedan starinski recept. Riječ je o jelu koje je nekoć bilo jako popularno na cijelom području bivše države, a može se pripremati sa svježim ili suhim mesom.

Poteklo je iz siromaške kužine kao zgodan način za nahraniti puno gladnih usta i osigurati objed za dan unaprijed, kako se na pripremu hrane ne bi trošilo vrijeme koje se može i bolje utrošiti.

Velika mu je prednost što stajanjem nimalo ne gubi na kvaliteti, štoviše, postaje još ukusnije pa se zaista isplati napraviti veću količinu i biti miran par dana.

Osnovni sastojci jela su kiseli kupus, luk i meso, najčešće svinjetina, u BiH junetina i janjetina, često i perad te ponekad suhomesnati proizvodi poput pečenice, pancete, suhih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 19:57