Najeli smo se tijekom prosinca finih i kompliciranih specijaliteta, nauživali se jela čije sastojke ne bismo znali izrecitirati bez gledanja u recept i sad je red na dobra, stara, svima poznata jela koja gode nepcu i lijepo griju.
Ličke pole jedno su od takvih jela, vrlo jednostavan specijalitet pučke kuhinje, čisti dokaz je da za izvrsnu spizu nije nužno nikakvo kompliciranje. Naravno, najbolje su kad se ispeku u vrelom pepelu uz logorsku vatru ili uz starinsko ognjište, ali jako dobre pole možete pripremiti i kod kuće.
Kako bi bile slasne i primamljive poput onih pečenih uz pravu vatru, trebat će vam još jedan sastojak - slanina. Stavit ćete je na prerezani krumpir prije nego ga stavite peći, a ona će se, osim za fenomenalan okus pobrinuti i da se pole prilikom pečenja ne isuše.
Još će vam jedan sastojak dobro doći, a to je kajmak. Uspijete li nabaviti dobar domaći, očekuje vas prava, moćna poslastica, a ako ne uspijete, poslužit će i kupovni, pa čak i nekakva vrsta krem sira, osobito ako joj dodate sjeckano začinsko bilje te, po želji, sitno sjeckani luk ili češnjak.
Ličke pole
Sastojci:
8 debljih feta malo masnije slanine
4 krumpira približno iste veličine
po želji: kajmak, mliječni namaz, začinsko bilje, luk...
Priprema:
Operite krumpire i isčetkajte im koru da se ne bi zadržao koji komadić zemlje. Prerežite ih uzdužno po sredini pa ih posložite u dobro nauljenu posudu za pečenje. Posolite krumpire pa na svaku polovicu stavite komad slanine.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta, dok krumpir ne omekša i dobije lijepu boju. Kad supole pečene, izvadite ih iz pećnice i na svaku polovicu stavite po žlicu kajmaka.
Po želji pospite začinskim biljem ili mladim lukom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....