Treba li vam ideja za obrok pun proteina, a siromašan masnoćama, ne tražite dalje. Nudimo vam recept za vrlo ukusno, tradicionalno jelo, ali na novi, nutritivno prihvatljiviji način. Riječ je o klasiku, grašku s kobasicom, samo što se u ovoj verziji priprema s purećom kobasicom koja ima manje zasićenih masnoća od klasične.
Isto jelo možete pripremiti i sa sušenom puretinom, ako je još niste probali, ne znate što propuštate: ne samo da je pravi spas za one koji moraju izbjegavati crveno meso i smanjiti unos zasićenih masnoća, nego je jako ukusno.
Želite li još zdraviji obrok, kobasicu zamijenite svježom puretinom, postupak će biti potpuno isti kao što je navedeno, samo ćete meso prethodno trebati nartljati začinima i solju, kako bi okus bio (skoro) jednako bogat kao u originalu.
Ovo jelo jednako je dobro kad se priprema sa svježim ili zamrznutim graškom, a može se skuhati i s onim iz konzerve. Želite li mu malo povećati masu, kako bi bilo izdašnije, pred kraj pripreme dodajte mu prethodno gotovo potpuno skuhani ječam pa kuhajte još malo da se sastojci povežu.
Grašak s kobasicom
Sastojci:
400 grama očišćenog graška
2 pureće kobasice
2 režnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
1 krumpir (po želji)
1/2 stabljike celera
ulje
sol, papar
Priprema:
Kobasice narežite, stavite ih u lonac na malo ulja pa ih prepržite. Kad se lijepo zapeku, maknite ih iz lonca i na istoj masnoći ispirjajte luk. Zatim dodajte češnjak, kratko ga propirjajte da zamiriše pa dodajte usitnjenu mrkvu i celer.
Pirjajte uz miješanje koju minutu pa dodajte grašak i zalijte sve toplom vodom ili povrtnom juhom. Ako koristite krumpir, narežite ga na kockice i stavite u lonac, dodajte začine pa poklopite i kuhajte 20-ak minuta.
Ubacite i sitno nasjeckanu mrkvu te celer. Nakon nekoliko minuta pirjanja podlijte temljcem.
Pred kraj kuhanja dio variva izvadite, usitnite (u blenderu ili štapnim mikserom) pa ga vratite u lonac. Promiješajte, ubacite kobasice i kuhajte još oko pet minuta da se sastojci povežu. Provjerite začine pa maknite s vatre i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....