Ako vam se jedu lignje i još ste pritom takav sretnik da imate domaće i friške, nudimo vam recept po kojem će biti osobito ukusne i mekane. Riječ je o starom dalmatinskom jelu koje se naziva podušene lignje. Zašto su podušene? Zato što ih je netko podušuio, odnosno, skuhao na tihoj vatri, na malo ulja, poklopljene.
Na ovo nas je jelo podsjetila Luce koju pratimo na Instagramu, objavivši recept i video koje nam je dopustila prenijeti. Za oko nam je zapela jer je uobičajenim sastojcima dodala još i limun, odnosno kapare, kao i zbog toga što su je svi nahvalili u komentarima pa vjerujemo da vam se isplati isprobati ovaj recept.
Podušene lignje
Sastojci:
1/2 kg očišćene lignje (možete narezati na kolutiće)
2 velike žlice sitno sjeckanog češnjaka
1 žlica sitno sjeckanog peršina
150 ml maslinovog ulja
200 ml bijelog vina
sol, papar, začinsko bilje
limun ili kapare
3-4 krumpira
Priprema:
Krumpir očistite i skuhajte u slanoj vodi. Lignje operite i stavite u dublju tavu s poklopcem ili u lonac s poklopcem. Dobro ih začinite i prelijte maslinovim uljem i vinom, poklopite i stavite na jaku vatru 10-12 minuta, ovisno o veličini. Nemojte otklapati ni miješati nego samo par puta protresite tavu. Kad su gotove, dodajte im skuhani i narezani krumpir, još malo friškog peršina i po želji iscijedite limun i nasjeckajte par kapara!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....