StoryEditorOCM
Slanoupravo je u stađunu

Što skuhati s kupusom? Evo ideja za prste polizat‘ i recept za veliki talijanski specijalitet, guštat ćete cijele zime!

Piše T. S. M.
11. studenog 2025. - 12:51

Dok svi pričaju o sarmama i šufiganom kiselom kupusu, lako je zaboraviti da smo na vrhuncu sezone svježeg kupusa. Nažalost, sve što mnogi od njega pripremaju salatu i ništa više, kao da ne znaju da se sa svježim kupusom može napraviti toliko lijepih jela. Evo, primjerice, od slatkog kupusa možete napraviti ukusno varivo s kobasicama, od naribanog svježeg kupusa možete ispeći popečke, a možete ga narezati na fete, začiniti pa zapeći (po ovom receptu). No to nije sve.

image
Kazuhiro Nogi/Afp

U Italiji od kupusa rade izvrstan složenac, koji nam je još draži zbog toga što pruža dobru priliku za iskoristiti ostatke kruha koji još nisu za bacit‘, ali su se već pomalo osušili.

Kako bi hruh malo živnuo i dobio dozu okusa, pri pripremi ovog složenca koristi se mesna juha, a ja još bolju aromu obavezan je dodatak pancete. Svemu tome treba dodati i sir, po mogućnosti talijansku lijepo topivu fontinu (poslužit će i gouda, cheddar ili ementaler - koji se osobito dobro ljubi s kupusom) i dvije žlice maslinovog ulja. I to je sve!

image
Elena Shashkina/alamy/profimedia/Elena Shashkina/alamy/profimedia

Najbolje od svega: sve je gotovo za 20 minuta. Postoji li uopće bolji recept koji priproste sastojke pretvara u specijalitet? Teško!

Složenac od kupusa, sira i kruha

Sastojci

250 g svježeg kupusa
200 g sira fontina 
200 ml mesnog temeljca
180 g odstajalog kruha (najbolje rustikalnog)
50 g pancete 
2 žlice maslinova ulja
sol

Priprema

Narežite kruh na tanke ploške i kratko ga zapecite u pećnici 5-6 minuta da postane hrskav. Kupus narežite na tanke trakice i kratko ga propirjajte na maslinovu ulju uz prstohvat soli, oko 5 minuta, dok ne omekša. Sir krupno naribajte.

U namašćenu posudu za pečenje složite sloj kupusa, zatim kruha, pa zalijte s nekoliko žlica temeljca. Na to stavite pancetu i dio sira. Ponavljajte istim redom dok sve ne potrošite. Završite slojem sira.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 10 minuta, dok se sir ne otopi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 20:59