StoryEditorOCM
Slanohoriatiki

Svi pogrešno radimo grčku salatu! Evo kako se točno priprema jedno od najpopularnijih ljetnih jela na Mediteranu

Piše T. S. M.
16. srpnja 2025. - 15:05

Ako tražite ljetnu salatu koja osvježava, lijepo zasiti i ne traži previše truda, vrijeme je da se malo bolje upoznate s jedino9m od najpopularnijih ljetnih jela na Mediteranu.

Grčka salata, izvorno horiatiki, odnosno seljačka salata temelji na nekoliko jednostavnih, sezonskih sastojaka: rajčicama, krastavcima, luku, crnim maslinama i feta siru, a začinjava se isključivo maslinovim uljem, uz dodatak sušenog origana.

Neki joj vole dodati i malo vinskog octa, no drugi tvrde da octu u ovoj salati nije mjesto. Ono što je puno važnije od octa je sok koji ispuštaju rajčice nakon što su narezane, njega treba biti puno, a kako bi se taj cilj ostvario, za pripremu ove salate treba birati jako sočne i zrele pome.

Bitan sastojak ove salate je i feta sir, ali ako želite ostati vjerni originalu, dodajte ga u komadu, na vrh salate, kao da atavljate točku na i.

Još je jedna stvar koju mnogi čine pogrešna, a to je nepotrebno kompliciranje. Horiatiki je rustikalna, jednostavna salata koja kombinira malo kvalitetnih sastojaka i njihove okuse pa su sve što vam za nju treba zrela i slatka rajčica, svježa i hrskava paprika, neutralni, ali osvježavajući krastavac, slani sir, gorkaste crne masline, aromatični origano i oštar luk.

Grčka salata (Horiatiki)

Sastojci:

100 g feta sira
50 g Kalamata maslina
2 žlice maslinova ulja
1 žlica vinskog octa
​1 prstohvat sušenog origana
2 rajčice
1 krastavac
1 luk
1 zelena paprika
sol

Priprema:

Operite i narežite rajčice, krastavac, luk i papriku na ploške ili veće komade, po želji.

Stavite povrće u veću zdjelu.

Dodajte maslinovo ulje, vinski ocat, sol i origano, pa sve dobro promiješajte.

Na vrh salate rasporedite kockice fete i crne masline.

Fetu pospite s još malo origana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 03:51