Ako tražite ljetnu salatu koja osvježava, lijepo zasiti i ne traži previše truda, vrijeme je da se malo bolje upoznate s jedino9m od najpopularnijih ljetnih jela na Mediteranu.
Grčka salata, izvorno horiatiki, odnosno seljačka salata temelji na nekoliko jednostavnih, sezonskih sastojaka: rajčicama, krastavcima, luku, crnim maslinama i feta siru, a začinjava se isključivo maslinovim uljem, uz dodatak sušenog origana.
Neki joj vole dodati i malo vinskog octa, no drugi tvrde da octu u ovoj salati nije mjesto. Ono što je puno važnije od octa je sok koji ispuštaju rajčice nakon što su narezane, njega treba biti puno, a kako bi se taj cilj ostvario, za pripremu ove salate treba birati jako sočne i zrele pome.
Bitan sastojak ove salate je i feta sir, ali ako želite ostati vjerni originalu, dodajte ga u komadu, na vrh salate, kao da atavljate točku na i.
Još je jedna stvar koju mnogi čine pogrešna, a to je nepotrebno kompliciranje. Horiatiki je rustikalna, jednostavna salata koja kombinira malo kvalitetnih sastojaka i njihove okuse pa su sve što vam za nju treba zrela i slatka rajčica, svježa i hrskava paprika, neutralni, ali osvježavajući krastavac, slani sir, gorkaste crne masline, aromatični origano i oštar luk.
Grčka salata (Horiatiki)
Sastojci:
100 g feta sira
50 g Kalamata maslina
2 žlice maslinova ulja
1 žlica vinskog octa
1 prstohvat sušenog origana
2 rajčice
1 krastavac
1 luk
1 zelena paprika
sol
Priprema:
Operite i narežite rajčice, krastavac, luk i papriku na ploške ili veće komade, po želji.
Stavite povrće u veću zdjelu.
Dodajte maslinovo ulje, vinski ocat, sol i origano, pa sve dobro promiješajte.
Na vrh salate rasporedite kockice fete i crne masline.
Fetu pospite s još malo origana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....