Iako vodi jako uspješne kulinarske profile na društvenim mrežama i to pod nazivom "Kuhaš, Melita", Slavonka Melita Matičević Vukasović uopće nije profesionalna kuharica. Zapravo, radi sasvim stoti posao. Zaposlena je već 30 godina u plinarskom sektoru, udana i majka dvoje djece Mateja i Barbare. Ali kuhanje joj je, kaže nam, hobi otkad zna za sebe.
- Kuhanje obožavam od malih nogu. Kao mala bih lijegala s maminim kuharicama. Rano sam počela kuhati, odavno sam "diplomirala" sve klasične kolače i torte pa su me kao mladu domaćicu na kirvajima sumnjičavo gledali jer redovno ljudi nisu vjerovali da tako sitna, mlada ženica može složiti savršeno izrezane kolače. Torte bi također bile "pod konac" ali su i djeca uvijek imala 3D torte crtićkih likova za svaki rođendan. Čim oči sklopim, napadaju me nove ideje, samo je dan prekratak za sve posnimiti i montirati pratiteljima - kaže nam Melita, čija zajednica divnih ljudi, kako ona zove svoje pratitelje, broji 102 000 duša.
Mi smo, pak, za ovu prigodu našim čitateljima odlučili servirati Melitin hvaljeni ručak iz jedne posude i to od teletine i krumpira. Recept za jelo kojem posebnost daje jedan omiljeni sastojak (grašak) pročitajte u nastavku, ali na njezinim stranicama možete naći i niz drugih, odličnih recepata. Zaista ih rado dijeli, a ljudi su joj zahvalni.
Teletina s krumpirom i graškom
Sastojci
1 kg teletine
1 kg oguljenog krumpira
1 kg graška
700 ml povrtnog temeljca
3 žlice ljutog ajvara ili umaka od rajčice
3 žlice maslininog ulja
1 žlica masti
5 žlice brašna
kockica maslaca
1 veća glavica luka
1/2 glavice korijena celera ili 2 mrkve
3 lovor lista
sol, papar
Priprema
Očistite povrće pa ga narežite, isto kao i meso koje treba biti narezano na komade. Meso začinite pa ga uvaljajte u brašno. Zagrijte masnoću u posudi i zapecite meso sa svih strana kako bi ostalo sočno. Uključite pećnicu na 180° C. Izvadite meso na tanjur, a na istoj masnoći kratko propirjajte luk. Vratite meso u posudu, oko njega posložite krumpir i celer ili mrkvu te sve pospite graškom. Zalijte povrtnim temeljcem, dodajte ajvar ili umak od rajčice, lovor, sol i papar pa poklopite. Premjestite posudu u zagrijanu pećnicu i pecite oko 1,5 sati. Nakon pečenja ostavite jelo da kratko odstoji prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....