StoryEditorOCM
Slanoidealno za ljeto

Tikvice, rajčice i patlidžan u jelu s okusom Mediterana: savršen je obrok, priprema se lako, nije čudo što je popularno...

Piše K. V.
4. srpnja 2025. - 11:28

Jedno od najpopularnijih mediteranskih jela osvojilo je i domaće zaljubljenike u dobru hranu, a nama se sviđa jer objedinjuje jednostavnost pripreme, dobro poznate i dostupne sastojke, bogatstvo okusa, a uz to izgleda privlačno.

Popularno jelo potječe iz sjevernoafričkih krajeva, no proširilo se na cijeli Bliski istok, osobito Izrael gdje je danas svakodnevni klasik. Riječ je o shakshuki, jelu čiji naziv u prijevodu znači "mješavina".

Ukratko, shakshuka je jelo a la sataraš ili šalša. Sastoji se od dinstanog povrća obogaćenog bliskoistočnim začinima, a na samom kraju u shakshuki se pošira jaje. Ovu osonovnu verziju možete dopuniti, npr. suhomesnatim proizvodima ili sirom, a može i oboje!

Zvuči i izgleda kao fantastična ideja za izdašan doručak na godišnjem odmoru ili jednostavan ručak u užurbanim radnim danima. Shakshuku je dovoljno servirati uz kruh, još ako imate tostirani sourdough...

Nudimo vam recept za ovo jelo u nadopunjenoj verziji, u kojoj se pored uobičajenih sastojaka poput rajčica, luka i paprike koriste još i tikvice te patlidžani, a kako bi okus jela bio još bogatiji, među dodacima je i sir, i to dimljeni.

image
Janerik Henriksson/Tt News Agency Via Afp

Shakshuka s tikvicama, patlidžanom i dimljenim sirom

Sastojci:

400 g svježih rajčica
50 g dimljenog sira
1 žličica suhog origana
½ žličice dimljene mljevene paprike
3-4 jaja
1 luk
1 tikvica
1 manji patlidžan
1 zelena ili crvena paprika
2 češnja češnjaka
prstohvat čilija 
maslinovo ulje
svježi peršin 
sol, papar

Priprema:

Povrće nasjeckajte, peršin usitnite. Patlidžan posolite i ostavite ga da pusti višak tekućine. Sir krupno naribajte.

Zagrijte ulje u dubljoj tavi s poklopcem p pirjajte luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte patlidžan i pirjajte dok i on ne omekša i lagano porumeni. Ako treba, dodajte još malo ulja.

Ubacite tikvicu i papriku pa nastavite pirjati još 5 minuta.

Zatim dodajte češnjak, origano, dimljenu papriku i čili, pa sve kratko prepržite da zamiriše. Dodajte sjeckane rajčice i kuhajte na srednje laganoj vatri 15–20 minuta, dok se umak ne reducira i povrće postane sasvim mekano.

Posolite i popaprite po ukusu, umiješajte pola količine sira, zatim žlicom napravite udubine u umaku i u svaku razbijte po jedno jaje.

Poklopite i kuhajte 6–8 minuta, ovisno o tome želite li da žumanjak ostane tekuć ili da se potpuno ispeče.

Na kraju pospite preostalim sirom i sjeckanim peršinom te poslužite uz prepečeni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 21:30