Posljednjih par godina puno se piše o shakshuki, odnosno šakšuki, a ista se udomaćila i u našim ugostiteljskim objektima kao zgodna opcija za malo drugačiji, ali ukusan i krepak doručak. Kad čujete ili pročitate "shakshuka", asocijacija vam je jelo s jajima i nečim nalik šalši od poma, zar ne?
Shakshuka se često poistovjećuje s jajima u umaku od rajčice, ali u svom osnovnom obliku, ona je nešto malo drugačije. Zašto bi vam to bilo važno, vjerojatno se pitate. Zato što u neznanju puno toga propuštate. Recimo recept za izvornu shakshuku.
Zamislite je kao topli, začinjeni povrtni ragu, pun luka, paprike, rajčice i aromatičnih začina poput kumina, korijandera i paprike. Jaja su postala njezin zaštitni znak tek u modernijim varijacijama, od kad se običavaju izravno razbiti u smjesu spomenutih sastojaka ili joj se dodaju nakon što su poširana.
Ako maknemo taj novi dodatak, odnosno jaja, shakshuka se može činiti vrlo nalik ratatouilleu, francuskom povrtnom jelu s patlidžanom, tikvicama, rajčicom i začinima ili caponati, sicilijanskom jelu na bazi patlidžana s kiselkastim dodirom kapara i octa.
Možete ju jesti u tom obliku, umjesto sataraša, đuveča i sličnih jela, a možete je, umjesto jajima, obogatiti lećom, slanutkom, rižom, pečenim patlidžanima... Mogućnosti za slasna ljetna jela je tako puno, šteta je sve svesti na malo šalše s jajima, zar ne?
Također se možete i sami poigrati pa joj dodati sastojke poput maslina, tahinija, patlidžana, harise, pinjola ili nešto drugo po svom guštu. Uostalom, ovo je jelo izvorno nastalo negdje u sjevernoj Africi, odakle je usvojeno i prilagođeno diljem Mediterana i Bliskog istoka, pri čemu je svaka regija dodala tom jelu svoj vlastiti pečat.
Shakshuka (bez jaja)
Sastojci
400 g pelata ili pasirane rajčice
2 žlice maslinova ulja
1 žlica koncentrata rajčice
1 veća glavica luka, narezana na tanke polumjesece
1 crvena paprika, narezana na trakice
1 žuta paprika (ili još jedna crvena), narezana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica mljevene slatke paprike
½ žličice mljevenog kumina
prstohvat mljevenog čilija
svježi peršin ili korijander
sol, papar
Priprema
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i papriku pa pirjajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta, dok povrće ne omekša i lagano se karamelizira.
Dodajte češnjak, začine i koncentrat rajčice pa kratko zapržite dok ne zamiriše.
Umiješajte rajčicu iz konzerve (ili pasiranu), posolite i popaprite, i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 15 minuta, dok se umak zgusne.
Po želji dodajte malo vode ako je pregusto, ili ubacite žlicu kuhanog slanutka, maslina, pa i pečeni patlidžan – sve prolazi!
Poslužite toplo, posuto svježim peršinom ili korijanderom, uz krišku dobrog kruha, prepečenac ili žlicu gustog jogurta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....