StoryEditorOCM
Slanosavršenstvo

Turska zeljanica do nogu bi potukla svaku domaću: evo što Turci stavljaju u nadjev i čime mažu kore, ovo mijenja sve!

Piše T. S. M.
10. svibnja 2025. - 10:15

Volite zeljanice? Naravno, tko ih ne voli. E, ali nijedna koju ste mogli probati na našim prostorima ne može se mjeriti s turskom. Tako bar pišu po društvenim mrežama kojima kruži recept za zeljanicu koja bi, navodno, do nogu potukla svaku koju ste ikad pekli i jeli (možete zamisliti komentare i žestinu svađe, ali mi se time nećemo baviti). Osnovna razlika između turske zeljanice i ovih na koje smo navikli je u tri stvari.

Prva se tiče načina motanja: dok je mi obično radimo poput bureka ili štrudela, što znači da koristimo nekoliko kora odjednom, ova se priprema tako da se svaka kora napuni manjom količinom nadjeva pa se zatim zarola u tanki valjak i jedna po jedna tako zamotana kora slažu se u posudu za pečenje.

image
Shutterstock

Druga razlika tiče se nadjeva. Nema, nećete vjerovati, svježeg sira. Ali zato ima kajmaka. Nas je ta činjenica, premda je navodimo drugu, osvojila na prvu!

Treća se tiče premazivanja kora. Zaboravite mješavinu ulja i vode, bilo mineralne ili obične. Turci svoju zeljanicu premazuju otopljenim maslacem.

Sad kad ste doznali koje su sve slasne razlike između naše i njihove zeljanice, sigurno vam je došla volja da napravite jednu svoju, ali po našem receptu.

Turska zeljanica

Sastojci:

500 g kora za savijače
500 g kratko prokuhanog špinata
300 g kajmaka
100 g maslaca
2 jaja
sol

Priprema:

Otopite maslac.

Pomiješajte ocijeđeni i nasjeckani špinat s kajmakom, jajima i solju.

Jednu po jednu koru premažite otopljenim maslacem pa je pospite nadjevom i zamotajte. Slažite zamotane i nadjevene kore u posudu za pečenje pa na kraju sve premažite ostatkom maslaca.

Pecite zeljanicu oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 05:42