StoryEditorOCM
Slanoprilog ili lagani obrok

Turski popečci od tikvica oborit će vas s nogu. Odlični su i topli i hladni, a evo zašto su bolji od drugih sličnih jela

Piše T. S. M.
9. srpnja 2025. - 18:46

Ako imate viška tikvica, a mknjka ideja, isprobajte recept za mücver. Riječ je o jednostavnom, ali iznimno ukusnom jelu iz turske kuhinje koje se najčešće poslužuje kao prilog ili toplo predjelo, iako može biti i lagani obrok sam za sebe. 

Osnova mücvera su naribane tikvice, jaja, brašno i obilje začinskog bilja, poput peršina i kopra. Često se u smjesu dodaje i sir, najčešće feta ili feti nalik beyaz peynir, a u nekim varijantama i naribana mrkva ili luk. Od te se smjese oblikuju popečci koji se najčešće peku u tavi na malo ulja, no mogu se peći i u pećnici.

Mücver se može poslužiti topao, uz jednostavan umak od jogurta, limuna i češnjaka, ali ukusan je i hladan. Hrskav izvana, mekan iznutra, s mirisima ljetnih vrtova i orijentalnim prizvukom... vjerujte nam da je ovo jelo pravo malo otkriće.

Mücver 

Sastojci:

400 g tikvica
100 g feta sira
60 g brašna
1 vezica peršina
1/2 vezice kopra
2 jaja
2 mlada luka
malo maslinovog ulja
ulje za prženje
sol, papar

Priprema:

Naribajte tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje 10 minuta. Potom ih dobro ocijedite rukama ili kroz gazu.

U zdjeli pomiješajte naribane tikvice s usitnjenim sirom, brašnom, razmućenim jajima, sitno nasjeckanim lukom, koprom i peršinom. Dodajte malo maslinova ulja, posolite i popaprite po ukusu. Smjesa treba biti mekana, ali ne prerijetka.

Zagrijte ulje u tavi. Žlicom stavljajte male porcije smjese i lagano ih spljoštite. Pržite nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju lijepu boju i hrskavu koricu

Izvadite ih na papirnate ubruse da se ocijedi višak ulja. Poslužite tople ili hladne, uz umak od jogurta s malo limunova soka i češnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 07:42