StoryEditorOCM
Slanotop kombinacija

Urnebes salata najbolji je prilog jelima s roštilja, ali može biti i namaz. Imamo provjeren recept s ‘tajnim‘ dodatkom

Piše T. S. M.
19. svibnja 2025. - 14:50

Planirate li raditi roštilj ili barem baciti koju bržolicu na gril tavu, ne zaboravite na urnebes. Ne mislimo na često neizbježan dar-mar oko loženja vatre, pripreme mesa i postavljanja stola (o pranju suđa da ne govorimo), nego na jelo koje se, s vrlo dobrim razlogom, naziva upravo tako, urnebes.

Obično se smatra salatom, no može se jesti i kao namaz, u svakom slučaju je savršen prilog specijalitetima sa žara. To tradicionalno jelo potječe s juga Srbije, ali je vrlo popularna i u drugim dijelovima regije. Radi se o pikantnoj, kremastoj kombinaciji ukusnih namirnica čiji su osnovni sastojci sir, vrhnje i ljuta paprika.

U nekim varijantama urnebesu se dodaje i češnjak, a ponekad i pečena paprika, dok ljubitelji žestokih okusa u urnebes vole kapnuti malo nekog ljutog umaka poput tabasca ili srirache. Glavna čar ovog jela je u kombinaciji kremaste teksture i ljutine koja "prodrma" okusne pupoljke – otuda joj  i naziv koji asocira na uzbudljivo, živahno ili čak kaotično.

Donosimo vam odličan, provjeren recept Maje Gojić s Instagrama Mirisi iz Majine kuhinje. Pažnju nam je privukao jednim malim dodatkom, a riječ je o sezamu, koji nije tradicionalan sastojak, ali je sjajna ideja jer jelu daje blagu orašastu notu i zanimljivu teksturu. To je zapravo ljepota urnebes salate: recept je jednostavan, ali ga svatko može prilagoditi svom ukusu.

Što se tiče vrste sira, na jugu Srbije se koristi punomasni slani kravlji sir, dok se na istoku zemlje koristi ovčiji ili miješani sir. Također se koriste bijeli slani sir ili feta sir, a kako su sve spomenute vrste slane, salatu nije potrebno soliti. Ako ćete koristiti kombinaciju fete i svježeg sira, možda ćete trebati malo dosoliti jelo prije posluživanja.

Urnebes salata

Sastojci:

1 kg sira za pitu
5-6 žlica kiselog vrhnja
80 g sezama + još malo za posipanje
čili umak
1 žlica srirache

Priprema:

Sve sastojke dobro pomiješajte.

Stavite u hladnjak na pola sata da se salata ohladi i da se prožmu okusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 09:23