Mislite li se što sa svim onim jajima utvrdo preistalima od Uskrsa, evo vam jedna gurmanska ideja: pripremite mesnu štrucu. Omiljeno jelo nije teško napraviti i kao stvoreno je za iskoristiti ostatke od uskrsne gozbe, jer mnogi u nju rado stavljaju ne samo kuhana jaja, nego i sir, šunku pa čak i kisele krastavce.
Nemojte se čuditi kiselim krastavcima, oni koji ih koriste poručuju da su odličan dodatak koji smjesu s mljevenim mesom čini pikantnijom, no ako nas pitate, postoji nešto još bolje. A to je, vjerovali ili ne, jabuka.
Naribana jabuka u mesnoj štruci ima vrlo praktičnu ulogu, i to na više razina. Prije svega, doprinosi tome da štruca ostane mekana i sočna nakon pečenja, a pored toga, njezina blaga slatkoća diskretno zaokružuje okus jela, posebno ako se u smjesu dodaju jače arome poput luka, senfa, papra ili dimljene paprike. Ta slatkoća nije izražena ni napadna, već samo daje ravnotežu ukupnom dojmu.
Jabuka također pomaže u povezivanju sastojaka i pridonosi ugodnoj, mekanoj teksturi, iako ne zamjenjuje glavne vezivne elemente poput jaja ili krušnih mrvica. Ono što je posebno praktično jest činjenica da se u gotovoj štruci uopće ne osjeti kao voće – potpuno se stopi sa smjesom, pa ni oni koji ne vole voće u slanim jelima neće primijetiti da je uopće prisutna.
Mesna štruca
Sastojci:
Za mesnu smjesu:
600 g mljevene junetine ili miješanog mesa
1 veća jabuka (granny smith ili slična), oguljena i naribana
1 manji luk, sitno nasjeckan
2 režnja češnjaka, protisnuta
1 jaje
3 žlice krušnih mrvica
1 žlica senfa
1 žličica soli
svježe mljeveni papar
prstohvat dimljene paprike (po želji)
malo sitno nasjeckanog peršina ili timijana
Za nadjev:
3 kuhana jaja
100 g sira koji se fino topi (gauda, edamer, blagi cheddar…)
nekoliko feta pršuta ili šunke
Za premazivanje:
2 žlice kečapa pomiješane s malo maslinova ulja ili žličicom meda
Priprema:
Pirjajte luk na malo ulja dok ne postane staklast, zatim dodajte češnjak i kratko ga prodinstajte. Ostavite da se smjesa ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso s naribanom jabukom, ohlađenim lukom i češnjakom, jajem, krušnim mrvicama, senfom, soli, paprom, dimljenom paprikom i začinskim biljem. Dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete povezanu, podatnu smjesu. Ako se čini premekana, dodajte još malo mrvica.
Na papir za pečenje rasporedite polovicu smjese u oblik pravokutnika, ostavljajući rubove slobodnima. Po sredini posložite šunku ili pršut, na to stavite kuhana jaja u nizu, a sa strane jaja rasporedite štapiće sira. Pokrijte ostatkom mesne smjese i pažljivo oblikujte štrucu, zatvarajući rubove.
Prebacite štrucu u lim za pečenje zajedno s papirom, premažite pripremljenom mješavinom kečapa i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 45 minuta do sat vremena. Zadnjih 10 minuta pojačajte temperaturu na 200 °C kako bi se stvorila lijepa zlatna korica.
Nakon pečenja, ostavite štrucu da odmori desetak minuta prije rezanja pa će vam ta zadaća biti lakša, a štruca će zadržati sokove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....