StoryEditorOCM
Slanojednostavna priprema

Više ne znate što s tikvicama? Ovaj hrskavi složenac sa sirom gotov je za 20 minuta, a sa stola nestaje u trenu!

Piše K. V.
25. srpnja 2025. - 10:15

U ovo doba godine novim načinima kako iskoristiti tikvice veselit će se osobito vrtlari. Najčešće su baš tikvice prvo ljetno povrće i na početku, dok su ih svi željni, pripremaju se na uobičajene načine. No, nastupilo je vrijeme pravog obilja i ovog i ostalog ljetnog blaga, a čini se da tikvice izranjaju iz zemlje! 

Danas imamo jelo koje je jednostavno za pripremu, a svidjet će vam se jer osim finog okusa, ima rastopljeni sir i hrskavi sloj. Odlično je kao prilog mesu, a ako želite samostalno jelo možet ga "pojačati" dodatkom sjeckane šunke ili kakve kobasice. Ako volite začine slobodno ih dodajte po ukusu, malo paprike, začinskog bilja, neće smetati. Također, rezultat će biti još bolji ako kombinirate pikantiji cheddar i goudu. 

image
Shutterstock

Složenac od tikvica i sira

Sastojci

1 kg tikvica
300 g sira 
90 g parmezana
40 g krušnih mrvica
1 luk
4 jaja
3 žlice maslaca
češnjak
maslinovo ulje
​svježi vlasac
sol, papar

Priprema

Tikvice naribajte, posolite, pričekajte da puste tekućinu i dobro ocijedite. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckan luk, kad postane staklast dodajte usitnjeni češnjak i pustite da zamiriše. Koristite čenjaka po ukusu, ali 3 - 4 krupnija režnja će biti dovoljno. 

Naribajte sir, koristite goudu ili neki sličan. U zdjeli izradite jaja, dodajte tikvice, prodinstani luk, naribani sir, 2/3 parmezana i sve dobro izmješajte, možete i umiješati sastojak po stastojak. 

U prikladnu vatrostalnu posudu stavite smjesu i izravnajte.

U međuvremenu, otopite maslac i izmiješajte ga s krušnim mrvicama i dodajte ostatak parmezana. Dobivenu smjesu rasporedite po vrhu smjese s tikvicama i sirom te stavite peći. Pecite do zlatne boje i hrskave korice, nekih pola sata. Svakako pustite da jelo odmori 10-ak minuta prije posluživanja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 20:54