Na ulicama Meksika uobičajeno je sresti prodavače esquitesa, ultra popularne meksičke salate od kukuruza koju poslužuju u stiropornim čašama, po želji lagano posute čili prahom. Vrlo slično jelo priprema se od istih sastojaka i pečenog kukuruza, poznati elotes, ali kukuruz se poslužuje u komadu pa je manje spretno za jelo, pogotovo kao street food. S obzirom na golemu popularnost kukuruza i kod nas, sigurni smo da će vam se ova svidjeti i da ćete je redovito posluživati kao predjelo, prilog uz gradela, a odlično će se uklopiti i u švedski stol pripremate li zabavu.
Esquites se priprema od svježeg kukuruza. Premda su tada okus i tekstura izvorniji i poželjniji, vrlo uspješno ga možete zamijeniti i onim konzerviranim. Korijander, jalapeno i doza čili praha su opcionalni, odnosno možete ih prilagoditi vlastitom ukusu. Korijander mnogi ne vole i jednostavno ga izostave, ali salata mora biti bar malo ljuta. Svježi jalapeno će dati dosta arome, ali ako ga nemate ili bi vam bilo previše ljuto izostavite ga i koristite samo čili prah, barem posut na kraju. Esquites se na ulicama Meksika jede topao ili mlak, pa ako želite autentičan doživljaj tako ga i servirajte, no odličan je i hladan. Može se podgrijati.
Esquites
Sastojci
500 - 600 g svježeg ili konzerviranog zrna kukuruza
60 g majoneze
50 g feta sira
30 g maslaca
30 ml soka od limete (sok 1 - 2 limete)
2 režnja češnjaka
Čili u prahu
Po želji:
1 svježa jalapeno papričica
Korijander
Priprema
Koristite li svježi kukuruz, skinite nožem zrna s klipa i termički ih obradite na maslacu. Ako pak koristite kukuruz iz konzerve budući da je skuhan samo ga okrenite par puta na maslacu da se ugrije i dobije ljepšu aromu. U zdjeli izmiješajte sve ostale sastojke u homogenu smjesu, dodajte kukuruz te sve sjedinite. Probajte okus i doradite po ukusu dodajući još soli, ljutine ili majoneze.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....