StoryEditorOCM
SlanoAUTENTIČNO I JEDNOSTAVNO

Vrhunska carbonara po receptu Jamieja Olivera: pripazite na jedan detalj s tavom i evo što joj nipošto ne smijete dodati

Piše P. M.
12. studenog 2025. - 12:29

Tjestenina alla carbonara talijanski je klasik koji ne treba previše predstavljati, odlična je opcija za brzinski obrok i manje-više svij je znaju napraviti. Ali, iako se carbonara priprema od samo nekoliko sastojaka, ipak traži malo pažnje. I brzine.

U današnje vrijeme, kada postoji mnogo varijacija na ovu temu, jedan od najcjenjenijih recepata je onaj Jamieja Olivera, koji ostaje vjeran autentičnoj carbonari, ali naglašava važnost kvalitetnih i dobro odabranih sastojaka. U svom receptu on, baš poput Talijana, ne koristi vrhnje, već umak temelji na kombinaciji žumanjaka, sira i škrobne vode od kuhanja tjestenine.

Kako savjetuje slavni kuhar, najvažnija stvar kod pripreme carbonare je dobiti kremasti umak, a ne kajganu, pa stoga kad dodajete mješavinu jaja i sira u tjesteninu pripazite da tava nije vruća.

image
/Shutterstock

Klasična carbonara

Sastojci

200 g špageta
150 g pancete
40 g parmezana
3 žumanjka
1 češanj češnjaka
maslinovo ulje
svježe mljeveni crni papar
sol

Priprema

U zdjelu stavite žumanjke, dodajte naribani parmezan i obilno pospite mljevenim paprom. Pomiješajte vilicom i ostavite sa strane. Pancetu očistite od tvrde kore ako je ima, zatim je narežite na sitne kockice. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode i dodajte špagete. Kuhajte ih dok ne budu al dente.

U tavu ulijte malo maslinova ulja ili, ako imate koru pancete, njome prijeđite po dnu tave kako bi se oslobodio miris i okus. Češanj češnjaka lagano zgnječite dlanom i dodajte u tavu da aromatizira ulje. Nakon otprilike jedne minute dodajte pancetu. Pržite pancetu 4-5 minuta, dok ne postane hrskava i zamiriše. Uklonite češnjak iz tave.

Kada su špageti kuhani, odvojite šalicu vode od kuhanja i zatim ih ocijedite. Dodajte špagete u tavu s pancetom i promiješajte da upiju masnoću i mirise. Maknite tavu s vatre. Ulijte smjesu žumanjaka i sira te brzo promiješajte, po potrebi dodajući malo vode od kuhanja kako biste dobili kremasti umak koji obavija tjesteninu. Poslužite odmah, uz još malo parmezana i mljevenog papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 15:26