Brokula je povrće iz porodice kupusnjača, a u Europu je stigla iz Male Azije i jako dobro se udomaćila. Iako su jestivi i listovi, uzgaja se zbog cvjetnih izdanaka i stabljike, a u našem klimatu dostupna se od rane jeseni pa sve do proljeća. Najviše su na cijeni kompaktne, čvrste glavice sa dobro zbijenim cvjetnim izdancima, slično kao kod cvjetače.
No možete pronaći i brokulu sa manjim, rastresitim glavicama osobito iz domaćeg uzgoja, a to je posljedica viših temperatura u uzgoju od onih optimalnih. Dakle, ako ste do sada to imali običaj ne morate više izbjegavati takve brokule.
Brokula se odlikuje izvadnrednim nutritivnim odlikama, pa je itekako poželjna u prehrani. Niskokalorična, bogata je fitokemikalijama kojima se pripisuju antikancerogena i antioksidativna svojstva, a tu je visok sadržaj vitamina C i folne kiseline. Osim toga, pravilno pripremljena ona je i odličnog okusa, travnatog, zelenog i blagog.
Najčešća greška u pripremi su prekuhana brokula zbog čega inače lijepa zelena boja dobiva sivo - smeđe tonove, a okus postane gorak i bljutav.
Danas donosimo jedan klasičan recept za divan prilog od brokule, ali može biti i samostalno jelo. To je gratinirana brokula, odnosno brokula au gratin, kako se izvorno zove na francuskom. Ukratko, to je borokula zpečena u bešamelu, zbog čega će je rado jesti i oni koji izbjegavaju zelenilo, primjerice djeca. Odličan je dodatan prilog za pečeno meso i krumpire, ribu, a malo pojačana salatom može biti i samostalno jelo.
Gratinirana brokula
Sastojci
500 g brokule
100 g sira (ementaler ili gauda)
30 g maslaca
30 g glatkog brašna
30 g parmezana
400 ml mlijeka
2 žlice krušnih mrvica
sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića
Priprema
Razdvojite brokulu na cvjetove, kratko je blanširajte tri do četiri minute u kipućoj posoljenoj vodi i dobro ocijedite. U loncu otopite maslac, dodajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobijete svijetlu zapršku. Postupno ulijevajte mlijeko uz miješanje pjenjačom dok ne nastane glatki bešamel. Posolite, popaprite i začinite muškatnim oraščićem, zatim umiješajte većinu naribanog sira. Ostatak sira ostavite za kasnije.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Složite brokulu u vatrostalnu posudu, prelijte umakom, pospite ostatkom sira, parmezanom i po želji krušnim mrvicama. Stavite u pećnicu i pecite oko dvadeset minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....