Je li vam dosadilo stalno pržiti i kuhati jaja? Možda ste spremni za nešto novo? U tom slučaju, pospremite tavu, ulje i lončić u kojem ih kuhate utvrdo, trebat će vam pećnica, mala keramička posuda i vrhnje. Slatko ili za kuhanje, bitno je da je tekuće. Izvorno se koristi crème fraîche, mliječni proizvod nalik na kombinaciju krem sira i kiselog vrhnja pa uzmite njega ako ga upijete pronaći ili kombinirajte spomenute sastojke.
Za što god se odlučili, nećete pogriješiti jer jaja pečena u ramekinu (to je fensi naziv za one male posudice) su veliki specijalitet s kojim se lijepo možete poigrati dodavanjem sastojaka po svom guštu. To mogu biti mini rajčice, sir, začinsko bilje, šunka... Bitno je samo ne prepeći ih jer je poželjno da žumanjak ostane tekući, kako biste u njega mogli umakati kruh, po mogućnosti prepečen.
Ovo je jelo iz francuske kuhinje i naziva se œufs cocotte, odnosno jaja pečena u posudi.
Pečena jaja
Sastojci
4 jaja
200 ml tekućeg crème fraîche ili vrhnja
2 fete šunke
svježi vlasac
naribani muškatni oraščić
malo maslaca
sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 210°C. Pažljivo premažite maslacem 4 ramekina.
Sitno nasjeckajte vlasac, a šunku na kockice.
U kalupe ulijte tekuće vrhnje da prekrije dno. Zatim rasporedite šunku narezanu na kockice i polovicu nasjeckanog vlasca. Razbijte jaje u svaku posudu, posolite i popaprite, pospite ribanim muškatnim oraščićem. Završite s preostalim crème fraîcheom i nasjeckanim vlascem.
Stavite ramekine na lim za pečenje i pecite jaja u pećnici oko 10 minuta. Vrijeme kuhanja možete prilagoditi željenoj gustoći jaja, ali nemojte ih peći dulje od 15 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....