Mnogi misle da postoji samo jedna baklava, no postoji i - grčka. Ta se ponešto razlikuje od one kakvu poznajemo s naših prostora, a nakon što smo je ispekli, možemo vam potvrditi da je odlična.
U nadjev se ne dodaju krušne mrvice, dodaje se više začina, a u sirupu kojim se ispečeni kolač prelijeva koristi se znatno manje šećera. Upravo taj detalj čini razliku: kolač nije ljepljiv, okus orašastih plodova dolazi do izražaja, a svaka kora zadržava hrskavost.
Ako ste dosad izbjegavali peći baklavu jer vam se činila preslatka ili prezahtjevna, ovaj će vam recept promijeniti mišljenje. NAs je osvojio!
Grčke baklave
Sastojci:
300 g kora za savijače
300 g oraha
250 g šećera
300 ml vode
3 žlice maslaca
2 žlice meda
1 vanilin šećer
1 limun ili naranča
1 žličica cimeta
prstohvat mljevenih klinčića
Priprema:
Skuhajte sirup od šećera i vode pa kuhajte dok ne postane gust i ljepljiv. Maknite s vatre, dodajte med, sok pola limuna ili naranče i trakice korice. Ostavite da se ohladi.
Sameljite većinu oraha, a manji dio sitno nasjeckajte. Pomiješajte ih s cimetom, klinčićem i vanilin šećerom. Rastopite maslac.
Kore prerežite po širini. Na dno posude stavite prvu koru, premažite je maslacem, pa pokrijte drugom. Ponovite još pet-šest puta. Zatim pospite šaku oraha, prekrijte korom, premažite maslacem i nastavite redati dok ne potrošite nadjev. Završite s četiri-pet kora, svaku premazanu maslacem.
Prije pečenja kolač narežite po želji. Pecite oko 45 minuta na 180 °C, u donjem dijelu pećnice. Ako gornja kora počne tamniti, prekrijte papirom za pečenje.
Pečenu baklavu odmah prelijte dijelom ohlađenog sirupa, pričekajte da se upije pa ponovite dok ne potrošite sve.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....