StoryEditorOCM
Slatkotop kombinacija

Bolju pitu od sira još niste probali, ova Dalmatinka ima top recept! Evo u čemu je njena tajna, svi će se oduševiti...

Piše T. S. M.
17. veljače 2025. - 07:05

Neki su kolači jednostavno bolji od drugih. Tako je, kako je. Onaj presudan detalj mnogi ni ne uoče na prvu, ali kad netko zna znanje, potrudit će se i oko takvih sitnica. Zbog njih tijesto bude prhkije, krema bogatija, kore prozračnije... A u ovom slučaju, tajna je u kombiniranju okusa.

Na Instagramu Birilica iza kojeg stoji Ladislava Gidon, pronašli smo recept za prhki kolač s višnjama, kremom od sira i hrskavim posipom od lješnjaka. Prema riječima autorice, vrlo je ukusan i bogat, tijesto mu je prhko, nadjev je sočan, a posip hrskav. Ono što ovaj kolač čini toliko dobrim - ovo sad ne piše Ladislava, nego mi tvrdimo - je vješto spajanje različitih okusa i tekstura. Kiselkaste višnje učinit će nadjev svježijim i nadopunit će mu okus, dok će lješnjaci u posipu kolač učiniti hrskavijim, ali i ukusnijim.

Ovo je svakako recept koji biste trebali isprobat.

Prhki kolač od sira i višanja

Sastojci:

Prhko tijesto:

300 g brašna
Pola žličice praška za pecivo
1 jaje
150 g maslaca sobne temperature
1/3 žličice soli
50 g šećera (ovdje je 35 g kristal šećera plus 2 vanilin šećera, za bolji okus)
Sjemenke pola mahune vanilije (ili žličica arome vanilije ili tekuća vanilija)
2 čepa ruma
Ribana korica pola neprskanog limuna

Nadjev od višanja:

700 g ocijeđenih višanja iz dviju staklenki
2 žlice Gustina
120 g šećera

Nadjev od sira:

550 g svježeg sira
400 g milerama
3 jaja
Korica i sok pola neprskanog limuna
120 g šećera
Sjemenke pola mahune vanilije ili žličica tekuće vanilije
2 žlice Gustina

Posip od lješnjaka 

200 g brašna
100 g mljevenih lješnjaka
150 g šećera
150 g maslaca sobne temperature
Prstohvat soli

Priprema:

Napraviti tijesto od svih sastojaka pa ga staviti u frižider na pola sata. Razvaljati i staviti u pouljen i pobrašnjen pleh 25×30 cm a može i malo širi pleh za još tanje tijesto. Izbockati ga i peći 10 min na 180°C. Izvaditi i ohladiti tijesto.

U međuvremenu raditi nadjev od višanja i onaj od sira.

Višnje ocijediti i u zdjeli ih pomiješati s Gustinom i šećerom.

Nadjev od sira: miksati do glatke smjese sireve, jaja, Gustin, koricu i sok limuna, vaniliju i šećer.

Posip od lješnjaka: vrhovima prstiju pomiješati sve sastojke u mrvičastu smjesu.

Na ohlađeno tijesto staviti prvo pola nadjeva od sira, pa višnje, pa opet ostatak nadjeva od sira i sve posuti posipom od lješnjaka.

Peći još 45 min na 180°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 23:04