Neki su kolači jednostavno bolji od drugih. Tako je, kako je. Onaj presudan detalj mnogi ni ne uoče na prvu, ali kad netko zna znanje, potrudit će se i oko takvih sitnica. Zbog njih tijesto bude prhkije, krema bogatija, kore prozračnije... A u ovom slučaju, tajna je u kombiniranju okusa.
Na Instagramu Birilica iza kojeg stoji Ladislava Gidon, pronašli smo recept za prhki kolač s višnjama, kremom od sira i hrskavim posipom od lješnjaka. Prema riječima autorice, vrlo je ukusan i bogat, tijesto mu je prhko, nadjev je sočan, a posip hrskav. Ono što ovaj kolač čini toliko dobrim - ovo sad ne piše Ladislava, nego mi tvrdimo - je vješto spajanje različitih okusa i tekstura. Kiselkaste višnje učinit će nadjev svježijim i nadopunit će mu okus, dok će lješnjaci u posipu kolač učiniti hrskavijim, ali i ukusnijim.
Ovo je svakako recept koji biste trebali isprobat.
Prhki kolač od sira i višanja
Sastojci:
Prhko tijesto:
300 g brašna
Pola žličice praška za pecivo
1 jaje
150 g maslaca sobne temperature
1/3 žličice soli
50 g šećera (ovdje je 35 g kristal šećera plus 2 vanilin šećera, za bolji okus)
Sjemenke pola mahune vanilije (ili žličica arome vanilije ili tekuća vanilija)
2 čepa ruma
Ribana korica pola neprskanog limuna
Nadjev od višanja:
700 g ocijeđenih višanja iz dviju staklenki
2 žlice Gustina
120 g šećera
Nadjev od sira:
550 g svježeg sira
400 g milerama
3 jaja
Korica i sok pola neprskanog limuna
120 g šećera
Sjemenke pola mahune vanilije ili žličica tekuće vanilije
2 žlice Gustina
Posip od lješnjaka
200 g brašna
100 g mljevenih lješnjaka
150 g šećera
150 g maslaca sobne temperature
Prstohvat soli
Priprema:
Napraviti tijesto od svih sastojaka pa ga staviti u frižider na pola sata. Razvaljati i staviti u pouljen i pobrašnjen pleh 25×30 cm a može i malo širi pleh za još tanje tijesto. Izbockati ga i peći 10 min na 180°C. Izvaditi i ohladiti tijesto.
U međuvremenu raditi nadjev od višanja i onaj od sira.
Višnje ocijediti i u zdjeli ih pomiješati s Gustinom i šećerom.
Nadjev od sira: miksati do glatke smjese sireve, jaja, Gustin, koricu i sok limuna, vaniliju i šećer.
Posip od lješnjaka: vrhovima prstiju pomiješati sve sastojke u mrvičastu smjesu.
Na ohlađeno tijesto staviti prvo pola nadjeva od sira, pa višnje, pa opet ostatak nadjeva od sira i sve posuti posipom od lješnjaka.
Peći još 45 min na 180°C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....