Ledeni vjetar je jedan od onih kolača koji osvajaju već na prvi zalogaj – lagana beze kora, bogati kremasti filovi i prozračna slatkoća čine ga neodoljivim desertom za sve prilike.
Ako ga obogatite čokoladom, taj desert prelazi na novu razinu – kombinacija čokoladne arome i klasične svježine ledenog vjetra donosi savršen balans između raskošnog okusa i lagane teksture. Čokoladna verzija ledenog vjetra nije samo dobra ideja, nego pravi pun pogodak za sve ljubitelje čokolade koji žele unijeti malo luksuza u klasični recept.
Donosimo vam fenomenalnu verziju recepta za čokoladni ledeni vjetar koji smo dobili od prave majstorice Biljane Samardžić čiji nam je Instagram biljina.kuhinja.tv pravi izvor slastičarskog nadahnuća.
Ledeni vjetar – čokoladna verzija
Sastojci
Za kore:
9 bjelanjaka
300 g šećera
1 žlica octa (može jabučni)
Za fil I:
9 žumanjaka
5 žlica šećera
2 vanilin šećera
3 žlice brašna
2 žlice gustina
250 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
Za fil II:
350 ml slatkog vrhnja
50 g čokolade
50 g pečenih i nasjeckanih lješnjaka
Priprema
Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer. Pred kraj mućenja dodajte žlicu octa. Mutite oko 10 minuta.
Obložite lim papirom za pečenje, izlijte smjesu za koru i poravnajte. Papir presavijte na dva mjesta kako biste oblikovali udubljenja za kore, pa ih poslije nećete morati rezati.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C 15 minuta, zatim smanjite na 120°C i pecite još 20 minuta, potom smanjite na 100°C i pecite još 1,5 sat. Ostavite da se kora potpuno ohladi u zatvorenoj pećnici.
Ohlađenu koru uzdužno prerežite na tri dijela. (Primjer: za lim dimenzija 30×35 cm, svaki dio je širine oko 11,5 cm.)
Za pripremu fila I, umutite žumanjke, šećer, vanilin šećer, mlijeko, brašno i gustin. Smjesu stavite kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Pokrijte kremu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac i izmiksajte.
Za pripremu fila II, umutite slatko vrhnje u čvrst šlag. Dodajte krupno naribanu čokoladu i nasjeckane lješnjake, pa lagano promiješajte.
Na prvu koru namažite polovicu fila I, zatim rasporedite polovicu fila II i prekrijte drugom korom. Ponavljajte postupak slaganja. Na vrh stavite treću koru i premažite slatkim vrhnjem ili šlagom. Po želji pospite sjeckanim pečenim lješnjacima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....