StoryEditorOCM
Slatkotop recept

Čokoladni ledeni vjetar uvjerio nas je u nemoguće: ovaj slatki klasik ipak može imati još bolju verziju. Bravo, Biljana!

Piše T. S. M.
28. travnja 2025. - 08:10

Ledeni vjetar je jedan od onih kolača koji osvajaju već na prvi zalogaj – lagana beze kora, bogati kremasti filovi i prozračna slatkoća čine ga neodoljivim desertom za sve prilike.

Ako ga obogatite čokoladom, taj desert prelazi na novu razinu – kombinacija čokoladne arome i klasične svježine ledenog vjetra donosi savršen balans između raskošnog okusa i lagane teksture. Čokoladna verzija ledenog vjetra nije samo dobra ideja, nego pravi pun pogodak za sve ljubitelje čokolade koji žele unijeti malo luksuza u klasični recept.

Donosimo vam fenomenalnu verziju recepta za čokoladni ledeni vjetar koji smo dobili od prave majstorice Biljane Samardžić čiji nam je Instagram biljina.kuhinja.tv pravi izvor slastičarskog nadahnuća.

image
Privatni album

Ledeni vjetar – čokoladna verzija

Sastojci

Za kore:

9 bjelanjaka
300 g šećera
1 žlica octa (može jabučni)

Za fil I:

9 žumanjaka
5 žlica šećera
2 vanilin šećera
3 žlice brašna
2 žlice gustina
250 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca

Za fil II:

350 ml slatkog vrhnja
50 g čokolade
50 g pečenih i nasjeckanih lješnjaka

Priprema

Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer. Pred kraj mućenja dodajte žlicu octa. Mutite oko 10 minuta.

Obložite lim papirom za pečenje, izlijte smjesu za koru i poravnajte. Papir presavijte na dva mjesta kako biste oblikovali udubljenja za kore, pa ih poslije nećete morati rezati.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C 15 minuta, zatim smanjite na 120°C i pecite još 20 minuta, potom smanjite na 100°C i pecite još 1,5 sat. Ostavite da se kora potpuno ohladi u zatvorenoj pećnici.

Ohlađenu koru uzdužno prerežite na tri dijela. (Primjer: za lim dimenzija 30×35 cm, svaki dio je širine oko 11,5 cm.)

Za pripremu fila I, umutite žumanjke, šećer, vanilin šećer, mlijeko, brašno i gustin. Smjesu stavite kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Pokrijte kremu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac i izmiksajte.

Za pripremu fila II, umutite slatko vrhnje u čvrst šlag. Dodajte krupno naribanu čokoladu i nasjeckane lješnjake, pa lagano promiješajte.

Na prvu koru namažite polovicu fila I, zatim rasporedite polovicu fila II i prekrijte drugom korom. Ponavljajte postupak slaganja. Na vrh stavite treću koru i premažite slatkim vrhnjem ili šlagom. Po želji pospite sjeckanim pečenim lješnjacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 02:21