Meringa, odnosno smjesa tučenih bjelanjaka i šećera osnova je prozračnih kora za ledeni vjetar, tortu pavlovu i brojnih drugih delikatnih slastica ili pak baza za najfinije i najprozračnije biskvite. Premda se radi od samo par sastojaka, nije nimalo jednostavna, kao što je dobro poznato svima koji su ju pokušali napraviti i pritom nisu uspjeli dobiti rezultat kakvom su se nadali.
Za dobru meringu, a to je samo ona koja je glatka, čvrsta i bez tragova šećera, najvažnije je znati kada dodati šećer. Ako ga dodamo prerano, smjesa će postati teška, meringa neće narasti kako treba i nakon pečenja može ostati zbijena.
Iskusni slastičari znaju pogoditi pravi trenutak, ali uz prave savjete to će poći za rukom i početnicima.
Pripremu meringe započnite miksanjem bjelanjaka. Tucite ih tri minute na srednje jakoj brzini (ne na najjačoj). U početku će biti pjenasti, zatim kremasti i bijeli, a na kraju će postati čvrsti i sjajni.
Tek kada dostignete tu fazu, počnite dodavati šećer i to po 2 žlice odjednom. Nakon svakog dodavanja pričekajte da se šećer otopi i da meringa ponovno postane čvrsta i sjajna. Cijeli proces dodavanje šećera trebalo bi trajati još oko 3 minute, a rezultat je meringa koja je savršeno čvrsta, lijepo se ponaša u biskvitima i ostaje lagana i prozračna i nakon pečenja.
Za dodatnu stabilnost, bjelanjcima se može dodati vinski kamen ili limunov sok.
Ova metoda daje meringu koja je savršeno čvrsta, lijepo se ponaša u biskvitima i ostaje lagana i prozračna i nakon pečenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....