StoryEditorOCM
Slatkojednostavno, a efektno

Čupavci, ali bijeli: Kristina ima savršen recept za najmekše kolače s kokosom i top ideju kako im dati blagdanski štih

Piše P. M.
15. prosinca 2025. - 16:45

Ako volite kombinaciju kokosa i čokolade, ovi jednostavni, a prefini kolačići odličan su izbor za nadolazeće blagdane. Mekani biskvit reže se na male trokute, umače u toplu, kremastu bijelu čokoladu i na kraju uvalja u kokos, zbog čega svaki zalogaj ostaje sočan i pun okusa.

Recept nema kompliciranih koraka, a upravo to ga čini idealnim ako želite siguran i provjeren desert. Na kraju ih možete ukrasiti poput Kristine Matoković koja je u svom videu na društvenim mrežama dala ideju kako ove kolačiće pretvoriti u božićna drvca. Ne sumnjamo da će vam se okus svidjeti, a sastojke i pripremu prenosimo u nastavku.

Kristinini bijeli čupavci

Sastojci:

290 g glatkog brašna
200 g kokosa
150 g šećera
100 g maslaca
150 g bijele čokolade
150 ml mlijeka
125 ml ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 jaja
prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Pomiješajte jaja, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Postupno dodajte mlijeko i ulje pa pomiješajte. Umiješajte polovicu brašna, zatim prašak za pecivo i na kraju ostatak brašna.

Izlijte smjesu u pleh veličine 30 x 20 cm i pecite oko 20 minuta, pazeći da biskvit ne zagori - provjerite čačkalicom je li pečen.

Zagrijte mlijeko za kremu, dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.

Narežite biskvit na trokute. Svaki komad umočite u toplu kremu pa uvaljajte u kokos. Pazite da krema ostane topla kako bi biskvit dobro upio tekućinu i kolačići ostali sočni. Ukrasite po želji i uživajte!

@kika_kristinam

3jaja 150grama šećera 1 vanilin šećer 290grama glatkog brašna 1 prašak za pecivo 150 ml mlijeka 125 ml ulja Prstohvat soli Bijela krema 150 grama bijele kvalitetne čokolade (ja uvijek koristim Kandit bijelu čokoladu za kuhanje) 150ml mlijeka 100 grama maslaca +200grama kokosa Jaja mutimo sa šećerima i prstohvatom soli postepeno dodavajući mlijeko i ulje, pola brašna pa zatim prašak za pecivo i na kraju ostatak brašna. Izlijemo u pleh 30x20 i pećemo u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva. (Temperaturu prilagodite svojoj pećnici,kao i vrijeme pečenja. Pazite da biskvit me zagori,a da li je pečen možete provjeriti s čačkalicom) Čokoladu otopimo u mlijeku,maknemo s vatre i dodamo maslac. Mješamo dok se skroz ne otopi. Biskvit režemo na trokute, zatim svaki trokut umočimo u toplu kremu te uvaljamo u kokos. Jako je bitno da je krema topla jer ce na taj način biskvit lijepo upiti tekučinu i biti će sočniji kolačići.

♬ suara asli - Son Djntr 👦
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 16:45