StoryEditorOCM
Slatkotradicionalni kolačići

Grčki macaronsi izvana su hrskavi, iznutra mekani i nježni. Fino su aromatizirani toplim začinima i narančinom koricom

Piše Tea Sumić Miletić
12. prosinca 2025. - 07:05

Grčki macaronsi, poznati kao karydata, tradicionalni su kolačići od oraha koji se pripremaju u svečanim prilikama. Najčešće se aromatiziraju cimetom i koricom naranče, što im daje prepoznatljivu mediteransku notu. Iako su po sastavu jednostavni, teksturom podsjećaju na francuske macarone jer se pripremaju od bjelanjaka i imaju lagano hrskav vanjski sloj te meku, nježnu unutrašnjost.

U novijoj verziji dobili su nadjev od ganachea s tamnom čokoladom pa su još bolji i savršeni za blagdanski stol. Za poseban dojam ukrasite ih kandiranim laticama ruže. 

image
/Shutterstock

 

Ganache

Sastojci

150 g tamne čokolade

150 g vrhnja za šlag

prstohvat ili dva morske soli

Macarons od oraha

Sastojci

180 g oraha

120 g šećera

20 g kakaa

10 g škroba (kukuruznog)

1 žličica cimeta

3 bjelanjka

naribana korica pola naranče

Priprema

Ganache

Za ganache stavite tamnu čokoladu u posudu otpornu na toplinu. Zagrijte vrhnje tako da bude vruće, ali da ne zakipi, pa ga prelijte preko čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi, zatim promiješajte dok ne dobijete glatku kremu i dodajte malo morske soli. Ganache stavite u hladnjak da se zgusne.

Macaronsi

U multipraktiku sameljite orahe, škrob, kakao, cimet i koricu naranče dok ne dobijete finu smjesu. U drugoj posudi istucite bjelanjke u lagani snijeg, pa postupno dodajte šećer i nastavite tući dok snijeg ne postane čvrst i sjajan. Suhu smjesu umiješajte u snijeg u nekoliko koraka, pazeći da ostane prozračan, i prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu.

Pečenje

Zagrijte pećnicu na 170°C. Istisnite male krugove na lim obložen papirom za pečenje i pecite oko osam minuta, ili malo duže ako želite tvrđu teksturu. Ostavite da se potpuno ohlade.

Slaganje

Kada se ganache stisne, prebacite ga u vrećicu i istisnite između dva kolačića. Ponavljajte dok ne potrošite sve macarons. Po želji ih pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 07:07