Grčki macaronsi, poznati kao karydata, tradicionalni su kolačići od oraha koji se pripremaju u svečanim prilikama. Najčešće se aromatiziraju cimetom i koricom naranče, što im daje prepoznatljivu mediteransku notu. Iako su po sastavu jednostavni, teksturom podsjećaju na francuske macarone jer se pripremaju od bjelanjaka i imaju lagano hrskav vanjski sloj te meku, nježnu unutrašnjost.
U novijoj verziji dobili su nadjev od ganachea s tamnom čokoladom pa su još bolji i savršeni za blagdanski stol. Za poseban dojam ukrasite ih kandiranim laticama ruže.
Ganache
Sastojci
150 g tamne čokolade
150 g vrhnja za šlag
prstohvat ili dva morske soli
Macarons od oraha
Sastojci
180 g oraha
120 g šećera
20 g kakaa
10 g škroba (kukuruznog)
1 žličica cimeta
3 bjelanjka
naribana korica pola naranče
Priprema
Ganache
Za ganache stavite tamnu čokoladu u posudu otpornu na toplinu. Zagrijte vrhnje tako da bude vruće, ali da ne zakipi, pa ga prelijte preko čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi, zatim promiješajte dok ne dobijete glatku kremu i dodajte malo morske soli. Ganache stavite u hladnjak da se zgusne.
Macaronsi
U multipraktiku sameljite orahe, škrob, kakao, cimet i koricu naranče dok ne dobijete finu smjesu. U drugoj posudi istucite bjelanjke u lagani snijeg, pa postupno dodajte šećer i nastavite tući dok snijeg ne postane čvrst i sjajan. Suhu smjesu umiješajte u snijeg u nekoliko koraka, pazeći da ostane prozračan, i prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu.
Pečenje
Zagrijte pećnicu na 170°C. Istisnite male krugove na lim obložen papirom za pečenje i pecite oko osam minuta, ili malo duže ako želite tvrđu teksturu. Ostavite da se potpuno ohlade.
Slaganje
Kada se ganache stisne, prebacite ga u vrećicu i istisnite između dva kolačića. Ponavljajte dok ne potrošite sve macarons. Po želji ih pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....