StoryEditorOCM
SlatkoNAJFINIJA VOĆNA PITA

Imotski arhitekt radi kolače kao da su izišli iz francuske slastičarnice: njegova domaća pita i topli umak su čarobni!

Piše P. M.
29. studenog 2025. - 19:49

Ako volite deserte koji spajaju prhko tijesto, sočno voće i lagani umak, ova pita od borovnica bit će prava poslastica za vaš stol. Borovnice tijekom pečenja omekšaju i pretvore se u gusti, aromatični nadjev, dok se prhko tijesto lijepo zapeče i dobije željenu teksturu. Poseban užitak donosi umak od vanilije koji cijelom desertu daje dodatnu kremoznost i predivan miris. Riječ je o klasiku koji podsjeća na domaće kolače iz djetinjstva, ali u verziji koja izgleda kao da je stigla iz francuske slastičarnice.

Recept smo pronašli na TikTok profilu @ivo_zinee iza kojega stoji Ivan Lončar - mladi arhitekt i rođeni Imoćanin koji trenutno živi u Berlinu. Njegovi recepti popraćeni prekrasnom estetikom i domaćom glazbom, odmah su nas osvojili. Osim spomenutog recepta kojega smo izdvojili, kod Ivana na profilu možete pronaći još puno autentičnih prijedloga za slana i slatka jela.

@ivo_zinee Pita od borovnica i umak od vanilije! 🫐🥧 SASTOJCI: tijesto (x2): 200g brašna 1/2 žličice soli 30g šećera 130g hladnog maslaca 35 ml hladne vode punjenje: 900g svježih borovnica 2 žlice soka od limuna 140g šećera naribana korica jednog limuna cimet 3 žlice škroba jaje i mlijeko za premazivanje umak od vanilije/cremè anglaise: 4 žumanjka 120ml mliječnog vrhnja za šlag 120ml mlijeka ekstrakt/šipka vanilije POSTUPAK: U brašno dodati sol i šećer te zamiješati, a zatim dodati hladan maslac i mrviti dok ne dobijemo teksturu krupnijih krušnih mrvica. Zatim uliti hladnu vodu i kratko izraditi tijesto. (Bitno je ne mijesiti tijesto previše da se maslac ne bi otopio). Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti pola sata u hladnjak. Borovnice oprati i osušiti, a potom izmiješati zajedno sa šećerom, limunom, limunovim sokom, cimetom i škrobom. Tijesto razvaljati i staviti u namašćen i pobrašnjen kalup (promjer 24cm), a od drugog razvaljanog dijela narezati trakice. Kalup puniti smjesom od borovnica, slagati mrežu trakica tijesta, sve premazati jajem i peći u pećnici na 200C ~60 minuta. Za to vrijeme napraviti umak od vanilije tako što ćete ugrijati mlijeko, vrhnje i vaniliju do vrenja, pustiti da se prohladi jednu minutu. Za to vrijeme ćete pjenasto umutiti jaja i šećer, te postepeno i POLAKO, dodavati ugrijano mlijeko i vrhnje. Zatim sve vratiti u posudu u kojoj se grijalo mlijeko te kuhati na tihoj vatri dok se ne zgusne odnosno dok ne ostavlja trag na žlici. Servirati i uživati. #kuhanje #cooking #kuhinja #balkan #balkantiktok #pitaodborovnica #blueberrypie #vanilla #vanillesoße #recipe #recept #zdravkocolic #bosna #hrvatska #berlin #autumn #borovnice ♬ original sound - ivo_zinee

Pita od borovnica i umak od vanilije

Sastojci:

Kore (x2):

200 g brašna
1/2 žličice soli
30 g šećera
130 g hladnog maslaca
35 ml hladne vode

Nadjev:

900 g svježih borovnica
140 g šećera
3 žlice škroba
2 žlice soka od limuna
naribana korica jednog limuna
cimet
jaje i mlijeko za premazivanje
sol, papar

Umak od vanilije:

120 ml mliječnog vrhnja za šlag
120 ml mlijeka
4 žumanjka
ekstrakt ili šipka vanilije

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, sol i šećer, dodajte hladan maslac i mrvite ga dok ne dobijete teksturu krupnih krušnih mrvica. Ulijte hladnu vodu i kratko zamijesite tijesto, pazeći da ostane hladno. Bitno je ne mijesiti tijesto previše kako se maslac ne bi otopio. Zamotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Zatim operite i osušite borovnice pa ih pomiješajte sa šećerom, limunovim sokom, koricom limuna, cimetom i škrobom.

Razvaljajte jedan dio tijesta i stavite ga u namašćen i pobrašnjen kalup promjera 24 cm. Drugi dio tijesta razvaljajte i narežite na trakice. Ulijte punjenje od borovnica u kalup, položite trakice preko nadjeva u obliku mreže i premažite ih jajem pomiješanim s malo mlijeka. Pecite na 200 °C oko 60 minuta.

Za to vrijeme napravite umak od vanilije. Ugrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju do vrenja, maknite s vatre i ostavite da odstoji minutu. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke i šećer pa postepeno i polako dodajite toplo mlijeko i vrhnje uz neprestano miješanje. Prebacite smjesu natrag u lonac i kuhajte na tihoj vatri dok se lagano ne zgusne, odnosno dok ne ostavlja trag na žlici.

Sve zajedno servirajte i uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 19:49