Ako volite deserte koji spajaju prhko tijesto, sočno voće i lagani umak, ova pita od borovnica bit će prava poslastica za vaš stol. Borovnice tijekom pečenja omekšaju i pretvore se u gusti, aromatični nadjev, dok se prhko tijesto lijepo zapeče i dobije željenu teksturu. Poseban užitak donosi umak od vanilije koji cijelom desertu daje dodatnu kremoznost i predivan miris. Riječ je o klasiku koji podsjeća na domaće kolače iz djetinjstva, ali u verziji koja izgleda kao da je stigla iz francuske slastičarnice.
Recept smo pronašli na TikTok profilu @ivo_zinee iza kojega stoji Ivan Lončar - mladi arhitekt i rođeni Imoćanin koji trenutno živi u Berlinu. Njegovi recepti popraćeni prekrasnom estetikom i domaćom glazbom, odmah su nas osvojili. Osim spomenutog recepta kojega smo izdvojili, kod Ivana na profilu možete pronaći još puno autentičnih prijedloga za slana i slatka jela.
Pita od borovnica i umak od vanilije
Sastojci:
Kore (x2):
200 g brašna
1/2 žličice soli
30 g šećera
130 g hladnog maslaca
35 ml hladne vode
Nadjev:
900 g svježih borovnica
140 g šećera
3 žlice škroba
2 žlice soka od limuna
naribana korica jednog limuna
cimet
jaje i mlijeko za premazivanje
sol, papar
Umak od vanilije:
120 ml mliječnog vrhnja za šlag
120 ml mlijeka
4 žumanjka
ekstrakt ili šipka vanilije
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, sol i šećer, dodajte hladan maslac i mrvite ga dok ne dobijete teksturu krupnih krušnih mrvica. Ulijte hladnu vodu i kratko zamijesite tijesto, pazeći da ostane hladno. Bitno je ne mijesiti tijesto previše kako se maslac ne bi otopio. Zamotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Zatim operite i osušite borovnice pa ih pomiješajte sa šećerom, limunovim sokom, koricom limuna, cimetom i škrobom.
Razvaljajte jedan dio tijesta i stavite ga u namašćen i pobrašnjen kalup promjera 24 cm. Drugi dio tijesta razvaljajte i narežite na trakice. Ulijte punjenje od borovnica u kalup, položite trakice preko nadjeva u obliku mreže i premažite ih jajem pomiješanim s malo mlijeka. Pecite na 200 °C oko 60 minuta.
Za to vrijeme napravite umak od vanilije. Ugrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju do vrenja, maknite s vatre i ostavite da odstoji minutu. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke i šećer pa postepeno i polako dodajite toplo mlijeko i vrhnje uz neprestano miješanje. Prebacite smjesu natrag u lonac i kuhajte na tihoj vatri dok se lagano ne zgusne, odnosno dok ne ostavlja trag na žlici.
Sve zajedno servirajte i uživajte!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....