Voljeli biste se pohvaliti bogatom i raznovrsnom zbirkom najfinijih božićnih kolačića, ali jedva imate energije, volje i vremena za napraviti jednu vrstu? Potpuno vas razumijemo i zato vam predlažemo jednostavno rješenje: zamutite jedno tijesto pa mu uz nekoliko dodataka pomozite da se pretvori u čak šest vrsta keksa. I to kakvih...
Ideju nam je dala Katica Čamber koju pratimo na Instagramu Just Kate Bake te na istoimenom profilu na Facebooku. Katica nam je otkrila kako se od jednog tijesta može napraviti puno različitih slastica i dala nam je sve recepte. Sve započinje baznim tijestom, koje se potom nadograđuje.
Nakon što se svi sastojci za bazno tijesto pomiješaju, ono se dijeli na 6 dijelova pa se u svaki dodaju različiti sastojci - mljeveni bademi, čokolada, limunova korica, mak i tako dalje - pretvarajući svaki komad baznog tijesta u novo tijesto za različite vrste keksića.
Katica nam je osobito pohvalila kekse s kombinacijom maka i lemon curda (kreme od limuna i maslaca) te poručila kako sve keksiće pečena 170 stupnjeva Celzija, bez ventilatora, svega 5-7 minuta.
BAZNO TIJESTO
Sastojci:
400 g šećera
300 g maslaca (omekšalog)
2 jaja
1 prašak za pecivo
2 čašice kiselog vrhnja (2 × 180 ml)
2 vanilin šećera
800 g + još 200 g brašna (po potrebi)
Priprema:
Izradite maslac i šećer mikserom dok smjesa ne postane pjenasta.
Dodajte vanilin šećer, vrhnje i prašak za pecivo pa kratko promiješajte.
Umiješajte 800 g brašna i mijesite dok ne dobijete mekano, glatko tijesto pogodno za valjanje i oblikovanje. Preostalih 200 g brašna dodajte kasnije pojedinim tijestima prema potrebi.
Podijelite tijesto na šest dijelova i svaki dio pretvorite u drukčiji okus.
6 VARIJANTI IZ JEDNE SMJESE
Linzeri jagoda/višnja
350 g tijesta
dodati koricu 1 većeg limuna
2 žlice limunovog soka
punjenje: jagoda ili višnja domaći džem
Čokoladni
350 g tijesta
2-3 žlice kakaa
po želji čep ruma, aroma ruma ili ekstrakta naranče
punjenje: čokoladni namaz ili nutella
Mak + lemon Curd
350 g tijesta
2 žlice maka u tijesto
naribana korica 1 limuna
1 žlica limunova soka
punjenje: domaći lemon curd
Lješnjak–badem roščići
350 g tijesta
2–3 žlice finog mljevenog lješnjaka
2 žlice bademovog brašna
1 mala žlica vrhnja ako je tijesto suho
Vrhove roščića umakati u otopljenu čokoladu i posipati krokantom.
Medenjak + karamel twist
350 g tijesta
1 žlica cimeta cimeta
1 žlica začina za medenjake
1 žlica domaćeg meda
1 žlica domaćeg karamela
punjenje: domaći karamel
Pistaccio - Grinch
350 g tijesta
2–3 žlice fino mljevenog pistacija
1 čep arome badema
punjenje: pistaccio krema
.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....