StoryEditorOCM
Slatkonostalgična slastica

Keksi na mašinu mnogima su obilježili djetinjstvo: po Sandinom receptu u tijesto ide i ovaj sastojak, stavljate li ga vi?

Piše T. S. M.
15. prosinca 2025. - 19:16

Nekoć davno nije svaka kuća imala blender, multipraktik pa čak ni mlinac za kavu (možda su i vas kao dijete slali u samoposlugu s kavom u zrnu da zamolite tetu na pultu da vam je samelje?). No mnogi su imali mašinu za mljevenje mesa i orašastih plodova na kojoj su se, također, mogli napraviti keksi.

Ti su keksi na mašinu mnogima obilježili djetinjstvo pa im se rado vraćaju. Ako i vi negdje čuvate mašinu, a nemate recept ili biste voljeli isprobati još koji, nudimo vam recept koji nam je dala Sanda Ćosić.

Sanda, koju pratimo na Instagramu Sandy Taste, u kekse pored standardnih sastojaka - brašno, šećer, maslac, jaja - dodaje još i kiselo vrhnje. Radite li i vi tako kekse na mašinu ili imate neki drugi recept? Rado bismo doznali, pišite nam na [email protected] ili nam se javite na ovaj Instagram profil.

image
Privatni album

Keksi na mašinu

Sastojci

750 g brašna
380 g maslaca
250 g šećera
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
ribana korica limuna

Priprema

Maslac, šećer, jaja i ribanu koricu limuna pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte kiselo vrhnje i ponovno promiješajte. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ga postupno dodajte u smjesu i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta da se stisne.

Ohlađeno tijesto stavite u stroj za kekse, oblikujte kekse željene duljine i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Keksi se peku u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 8-10 minuta, ovisno o pećnici, pritom pazite da ostanu svijetli i ne potamne. Po želji, nakon hlađenja, pospite ih šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 19:16