Veliki hit na društvenim mrežama ovog su adventa talijanski keksići koji se pripremaju od samo tri sastojka i nose slikovit naziv "Brutti ma buoni", odnosno ružni (ili grubi), ali dobri.
Osnovni sastojak su im orašasti plodovi, u pravilu lješnjaci, no često se koristi i mješavina badema i lješnjaka. Pored toga potrebni su još bjelanjci i šećer, no neki vole dodati prstohvat soli i/ili malo arome vanilije.
Ono što se mnogima posebno sviđa je to što se od ovih keksića ne očekuje da budu lijepi, jer - za razliku od nekih drugih blagdanskih kolačića - ovi keksi ne osvajaju izgledom, nego okusom: tko ih kuša, zaljubi se u njih.
To uvelike olakšava posao onome tko ih se odluči pripremiti, stoga, ako vam keksi uvijek ispadnu pomalo conkulasti ili baš i niste tip koji će se satima zabavljati ukrašavajući božićne slastice, ovo je recept koji trebate sačuvati.
Brutti ma buoni
Sastojci
210 g lješnjaka
150 g šećera
2 bjelanjka
Priprema
Lješnjake lagano prepecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C osam do deset minuta i usitnite ih tako da ostanu i nešto krupniji komadići.
Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg, dodajte sol, ako je koristite, zatim postupno dodajte šećer i nastavite miješati dok smjesa ne postane sjajna i stabilna. Umiješajte vaniliju ako je koristite.
Lagano umiješajte pripremljene lješnjake špatulom. Smjesa treba biti gusta i ljepljiva.
Tradicionalno se zatim kratko zagrije: prebacite je u lončić i na vrlo laganoj vatri miješajte dvije do tri minute, samo da se blago zgusne, ali ne smije zakuhati.
Na lim obložen papirom za pečenje stavljajte nepravilne hrpice smjese, služeći se dvjema žličicama.
Pecite kekse u pećnici zagrijanoj na 150 °C 18 - 22 minute, dok izvana ne poprime svijetlozlatnu boju, a iznutra ostanu mekani.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....