Sjećate li se još kolača koji su se zvali šaumrole? Za neke su to bile šaumrolne, a bilo je i drugih naziva, ali uvijek se radilo o istoj slastici sastavljenoj od tuljčića od lisnatog tijesta punjenog finim nadjevom. Sudeći po nazivu, izvorno su se punile pjenom od bjelanjaka i šećera, koja se ponekad naziva šaum, odnosno pjena, ali bile su popularne i s drugim nadjevima, prvenstveno onim od kuhane kreme nalik onoj za princes krafne.
Na Instagramu Nine Bedrice, Slatka iskušenja, pronašli smo jednu vrlo intrigantnu verziju ove slastice čija je posebnost u tome da se rolice od lisnatog tijesta, još dok su sirove, oblažu smjesom šećera i cimeta, što ih u konačnici čini još ukusnijima i hrskavijima.
Nina je s nama rado podijelila svoj recept i savjetovala nam da umjesto kupovnih kalupića na koje se namotaju trakice tijesta možemo koristiti "uradi-sam" kalupi izrađeni od aluminijske folije ili papira za pečenje.
Šaumrole
Sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta (500 g)
4 žlice šećera
1 žlica cimeta
Krema:
500 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
80 g šećera
50 g gustina
50 g maslaca
4 jaja
1 vanilin šećer
Priprema:
Tijesto razvaljajte i narežite na trake pa ih omotajte na kalupe. Tako pripremljeno tijesto uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta, pitisnite lagano prstima da se smjesa što bolje uhvati za tijesto pa ih pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva Celzija, skinite ih s kalupa i ohladite.
Za kremu pomiješajte jaja, šećer, vanilin šećer i gustin sa 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, maknite s vatre i dodajte mu smjesu s jajima. Dobro izmiješajte pa vratite na vatru i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.
U skuhanu kremu mikserom umiješajte maslac, poklopite je i ohladite.
U ohlađenu kremu dodajte slatko vrhnje istučeno u šlag pa sve zajedno izmiksajte u finu, glatku smjesu. Pripremljenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i napunite tuljčiće. Po želji ih pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....