StoryEditorOCM
Slatkosjećate li ih se?

Kolač koji su svi obožavali Šibenka radi na poseban način: hrskave rolice punjene kremom uz ovaj su trik bolje no ikad!

Piše T. S. M.
19. siječnja 2025. - 18:47

Sjećate li se još kolača koji su se zvali šaumrole? Za neke su to bile šaumrolne, a bilo je i drugih naziva, ali uvijek se radilo o istoj slastici sastavljenoj od tuljčića od lisnatog tijesta punjenog finim nadjevom. Sudeći po nazivu, izvorno su se punile pjenom od bjelanjaka i šećera, koja se ponekad naziva šaum, odnosno pjena, ali bile su popularne i s drugim nadjevima, prvenstveno onim od kuhane kreme nalik onoj za princes krafne.

image

Privatni album

Na Instagramu Nine Bedrice, Slatka iskušenja, pronašli smo jednu vrlo intrigantnu verziju ove slastice čija je posebnost u tome da se rolice od lisnatog tijesta, još dok su sirove, oblažu smjesom šećera i cimeta, što ih u konačnici čini još ukusnijima i hrskavijima.

Nina je s nama rado podijelila svoj recept i savjetovala nam da umjesto kupovnih kalupića na koje se namotaju trakice tijesta možemo koristiti "uradi-sam" kalupi izrađeni od aluminijske folije ili papira za pečenje.

image

Privatni album

Šaumrole

Sastojci:

1 pakiranje lisnatog tijesta (500 g)
4 žlice šećera
1 žlica cimeta

Krema:

500 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
80 g šećera
50 g gustina
50 g maslaca
4 jaja
1 vanilin šećer

Priprema:

Tijesto razvaljajte i narežite na trake pa ih omotajte na kalupe. Tako pripremljeno tijesto uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta, pitisnite lagano prstima da se smjesa što bolje uhvati za tijesto pa ih pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva Celzija, skinite ih s kalupa i ohladite.

Za kremu pomiješajte jaja, šećer, vanilin šećer i gustin sa 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, maknite s vatre i dodajte mu smjesu s jajima. Dobro izmiješajte pa vratite na vatru i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.

U skuhanu kremu mikserom umiješajte maslac, poklopite je i ohladite.

U ohlađenu kremu dodajte slatko vrhnje istučeno u šlag pa sve zajedno izmiksajte u finu, glatku smjesu. Pripremljenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i napunite tuljčiće. Po želji ih pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 16:09