StoryEditorOCM
Slatkogotovo za čas

Ledena poslastica bez šećera: sorbet od višnje priprema se vrlo lako, a ovaj mu popularni dodatak daje poseban okus

Piše T. S. M.
8. srpnja 2025. - 14:09

Od višanja smo već napravili sirupe i likere, pekli smo pite i štrudele, no što sad? Po ovim vrućinama odgovor se nameće sam od sebe: napravimo sladoled. Preciznije, sorbet. Posebnim će ga učiniti dodatak Maraschina koji ne samo da će mu podići okus, nego će spriječiti stvaranje velikih kristala leda, pa će sorbet imati finiju teksturu i bit će ga lakše oblikovati u kuglice (ako to poželimo).

image
Shutterstock

Još je jedna posebnost vezana uz recept koji vam predlažemo, a to je da se umjesto šećera koristi med. Za gurmanski dojam ovom se sorbetu prilikom posluživanja dodaju listići badema, tostirani radi bolje arome, ali i zbog lijepe igre toplo-hladno.

Imate li kojim slučajem zaleđene višnje umjesto svježih, opet dobro. Ne samo zbog toga što se nećete gnjaviti uklanjanjem koštica, nego i zbog toga što u tom slučaju ovaj sorbet možete napraviti na još jednostavniji način. Izvadite višnje iz leda i ostavite ih 15-ak minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ih ubacite u blender s ostalim sastojcima (osim badema) te ih usitnite u finu ledenu kremu u kojoj možete uživati odmah.

Sorbet od višanja i Maraschina

Sastojci:

500 g očišćenih višanja 
2–3 žlice meda 
2 žlice soka od limuna
1-2 žlica Maraschina
30 g listića badema

Priprema:

Stavite višnje u lonac, dodajte med i limunov sok pa kuhajte na srednje jakoj vatri 5–7 minuta, dok ne omekšaju i ne puste sok. Ostavite da se ohlade, zatim ih prebacite u blender, dodajte liker i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte smjesu u plitku posudu i stavite u zamrzivač najmanje 4 sata. Povremeno promiješajte vilicom kako biste spriječili stvaranje ledenih kristalića i zadržali podatnu teksturu.

U međuvremenu lagano tostirajte listiće badema na suhoj tavi dok ne dobiju zlatnu boju i zamirišu. Prije posluživanja, izvadite sorbet iz zamrzivača nekoliko minuta kako bi omekšao, a zatim ga zagrabite žlicom u kuglice. Poslužite u rashlađenim posudicama i obilno pospite tostiranim bademima. 

Za još veći užitak, poslužite ovaj sorbet uz čašu rashlađenog desertnog vina ili pjenušca, komad štrudela s višnjama, nekoliko hrskavih keksa s bademima ili kuglicu sladoleda od vanilije za kremastiji ledeni užitak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:22