StoryEditorOCM
Slatkosjećate li ih se?

Mekani biskvit, lagana krema i čokoladna glazura: ovaj se kolač krije u svakoj staroj kuharici, a Ruža ga priprema ovako

Piše T. S. M.
21. srpnja 2025. - 08:10

Volite li kolače kakvi su se nekoć pekli, razveselit će vas naš današnji slatki prijedlog. Ove nedjelje radimo jedan kolač koji je bio vrlo popularan u drugoj polovici prošlog stoljeća. Znači li vam što naziv indijaneri?

Recept za indijanere sadržavala je skoro svaka knjiga recepata za kolače otisnuta na području bivše države, a radilo se o okruglim kolačićima s biskvitnom podlogom i kremom od bjelanjaka te čokoladnom glazurom. Možda je pomalo stožasti oblik kolačića nekog asocirao na indijanske šatore pa su indijaneri na taj način dobili ime? Nije nam poznato.

Poznato nam je, međutim, da su odlični. Samo ih je pinkicu mukotrpno raditi jednog po jednog. I zato nam se jako sviđa recept Ruže Babić Despotović koju pratimo na Instagramu Ružina kuhinja: u ovoj verziji, indijaneri su kockasti, što znači da se rade u jednom komadu pa se režu na kocke. Čini se da su Indijanci iz šatora preselili u kuće...

image
Privatni album

Indijaner kocke

Sastojci:

Kore:

7 žumanjaka
7 žlica šećera
5 žlica ulja
5 žlica vode
10 žlice mlijeka
10 žlica brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 žlica kakao praha

Krema:

7 bjelanjaka
18 žlica šećera

Glazura:

100 g čokolade
3 žlice ulja

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za kore pa dobivenu smjesu prebacite u posudu za pečenje dimenzija otprilike 25 × 40 cm i pecite 20-25 minuta na 180 stupnjeva Celzija.

Za nadjev miksajte bjelanjke sa šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Smjesu prelijte preko biskvita pa kolač vratite u pećnicu na pet minuta.

Ispečeni kolač odmah prelijte glazurom od otopljene čokolade i ulja.

Nakon par minuta, kada se kolač malo ohladi, nožem podijelite kolač na kvadrate, kako glazura ne bi ne bi popucala prilikom rezanja kolača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 15:30