StoryEditorOCM
Slatkoimamo i video

Mnogi kažu da nema mekšeg i ukusnijeg peciva: evo kako se pripremaju čuveni varaždinski klipići, tajna je u ovome...

Piše T. S. M.
8. travnja 2025. - 09:27

Od svih peciva koje se peku na našim prostorima, među najpopularnijima su, bez sumnje, čuveni varaždinski klipići. Mekano i mirisno duguljasto pecivo posuto sezamovim sjemenkama mnogima je bilo omiljena marenda u školskim danima, a onima koji su bili osobito sretni ovakve su klipiće pekle bake i mame.

Tko god ih je zavolio rado će im se vratiti, a tko za njih još nije čuo, sada ih može isprobati u vlastitoj režiji: imamo recept za pet. Dobili smo ga od Teute Mihalić, prave masjtorice za pecivo i dizana tijesta koju pratimo na Instagramu. Isprobajte ga što prije, neće vam biti žao.

image
Privatni album

U nastavku iza recepta pronaći ćete Teutinu objavu s Instagrama u kojoj se nalazi i video koji prikazuje kako se točno oblikuju klipići. Tajna osobite mekoće, osim u pravom omjeru sastojaka, je u postupku koji slijedi na samom kraju pripreme...

Varaždinski klipići 

Sastojci:

1 kg brašno (200 g manitoba - 800 g glatko)
400 g mlakog mlijeka
200 g vode
250 g ulja
12 g suhog kvasca ili 1 kocka svježeg
1 prašak za pecivo
30 g soli
2 žlice šećera
jaje za premazivanje
sezam

Priprema:

Zamijesite tijesto, ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči. Zatim ga podijelite na 35 loptica, ostavite ih da se odmaraju još 20 minupa pa naparvite klipiće.

Premažite ih jajem, pospite sezamom pa ih pecite 17 minuta na 220 stupnjeva Celzija.

Pečene klipiće pokrijte i nakon 10 minuta uživajte u najfinijem pecivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 22:38