StoryEditorOCM
Slatkomale tajne zanata

Najbolji recept za palačinke, kuhar nam je sve otkrio! Evo i kako ih poslužiti, ovo su imali svi restorani u Jugoslaviji

Piše T. S. M.
3. ožujka 2025. - 10:38

Postoji li pravi recept za palačinke? Hm, teško je reći, ali mogli bismo se sloiti da je pravi recept za palačinke onaj po kojem vam palačinke uspiju baš onakve kakve ih najviše volite jesti. Ako volite da su mekane i podatne, a pritom vrlo ukusne, onda je za vas pravi recept ovaj koji smo dobili od kuhara Antonija Brajkovića kojeg možete pratiti na Instagramu.

U priloženom videu vidjet ćete kako ih Antonio priprema, a mogao bi vam se jako svidjeti način na koji ih poslužuje - nas je oduševio i podsjetio koliko su dobre u toj kombinaciji.

"Nekoć se ovaj desert posluživao u svim restoranima bivše Jugoslavije", primijetio je mladi kuhar te u nastavku videa otkrio nekoliko malih tajni za najbolji uspjeh.

Jedna od njih glasi: "Palačinke moraju biti masne", a mi se s tim apsolutno se slažemo. Budući da smo isprobali trik kojim se i Antonio koristi (u smjesu dodaje rastopljeni maslac), možemo vam potvrditi da je potpuno u pravu. Također nam je savjetovao da najprije pomiješamo jaja, brašno, šećer i dio mlijeka u gustu smjesu pa pek tada dodamo ostatak mlijeka, jer ćemo na taj način izbjeći nastanak grudica.

Chef Brajković ukazao je na još jednu bitnu stvar: tijesto se obavezno mora odmoriti pola sata prije pečenja. Dobrim savjetima tu nije kraj - istaknuo je i da tava mora biti dobro zagrijana prije nego u nju ulijemo tijesto jer na taj će se način palačinka odmah dobro zapeći s donje strane i tako odvojiti od tave - a cijelu filozofiju pripreme ovog omiljenog deserta sažeo je u tvrdnji kako su omjeri sastojaka koje je naveo u receptu optimalni, no da ni najbolja smjesa za palačinke neće biti dobra ako ih ne znamo ispeći kako treba.

Stoga obavezno pogledajte video koji slijedi iza recepta.

Palačinke

Sastojci:

2 jaja
korica limuna
100 g šećera 
350 g brašna
850 g mlijeka, što masnijeg (4% mliječne masti)
100 g maslaca
malo soli

Za posluživanje:

Sladoled od vanilije
bobičasto voće
šećer

Priprema:

Pjenjaćom pomiješajte jaja, naribanu koricu limuna, 250 ml mlijeka, 350 g brašna i 100 g šećera. Kad dobijete gustu smjesu, dodajte ostatak mlijeka (500 ml), dobro promiješajte pa na kraju dodajte 100 ml rastopljenog maslaca.

Smjesu ostavite da se ohladi pa ispecite palačinke.

Za posluživanje karamelizirajte šećer, dodajte mu jagode i drugo bobičasto voće, kratko prokuhajte da voće malo omekša, ali pazite da se ne raspadne. Palačinke nadjenite slasodledom od vanilije i prelijte voćnim umakom te odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 13:31