Japanske palačinke, poznate i kao „soufflé pancakes“, posljednjih godina osvojile su svijet svojim neodoljivim izgledom i neobičnom teksturom. Za razliku od klasičnih europskih palačinki, ove su visoke, pahuljaste i gotovo se tope u ustima, zbog čega su pravi hit u kafićima i na društvenim mrežama.
Tajna njihove mekane strukture leži u posebno pripremljenim bjelanjcima koji se istuku u čvrsti snijeg i pažljivo umiješaju u ostatak smjese. Osim teksture i vizualnog dojma, zahvaljujući posebnoj pripremi imaju i kremast, bogat okus.
Njihova visina i pahuljasta struktura zahtijevaju pažljivo pečenje na niskoj temperaturi i često se služe odmah, dok su još tople. Iako se recept može činiti zahtjevnim, kod kuće se uz malo strpljenja mogu pripremiti i varijante koje gotovo u potpunosti dočaravaju doživljaj iz japanskih kafića.Smjesu u tavu možete stavljati žlicom ili koristiti dresir vrećicu. Za još bolji uspjeh u pečenju, kapnite nekoliko kapi vode u tavu!
Japanske palačinke
Sastojci
40 g brašna
2 jaja
2 žlice mlijeka
1 žlica šećera
ekstrakt vanilije
prstovhvat soli
maslac ili ulje za pečenje
Priprema
Odvojite žumanjak i bjelanjak. Izmiješajte žumanjak, mlijeko i vaniliju u zdjeli. Dodajte brašno i dobro izjednačite da nema grudica. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok ne počnu pjeniti, zatim im postepeno dodavajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. Pažljivo sjedinite dvije smjese, najbolje tako da trećinu snijega dodate u žumanjke, zatim žutu smjesu sjedinite s preostalim bjelanjcima, ali pažljivo špatulom da ne istisnete zrak. Zagrijte namašćenu tavu na laganoj do srednjoj vatri i formirajte visoke palačinke, pazite da se ne dodiruju. Poklopite i pecite poklopljeno sa svake strante oko 5 min. Poslužite uz marmeladu po želji, omiljeni preljev ili svježe voće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....