Je li ovo najbolji recept za tiramisu? Nama je, i to zbog jednog ključnog detalja koji bogatu kremu od mascarponea čini nedoljivo laganom, poput pjene koja se topi na jeziku. Idući put kad vas zaintrigira neki recept za ovu omiljenu poslasticu - a u novije ih vrijeme zaista ne fali, od mascarponea s limunom, preko onog s jagodama pa sve do onog s pistacijama - obratite pažnju spominje li se ovo na što ćemo vam sad obratiti pažnju i znat ćete isplati li ga se iskušati ili ne.
Dobra vijest je da manje više svaki recept za tiramisu, ako mu nedostaje ova bitna stavka, lako možete popraviti... No da vas ne držimo u neizvjesnosti, evo o čemu se točno radi.
Možda ste pomislili da će biti riječ o nekoj posebnoj vrsti mascarponea koju je gotovo neoguće pronaći u prosječnoj trgovini, ali zapravo se radi o sasvim običnim jajima. Ono što je bitno u ovom slučaju je način na koji se ona dodaju kremi, odnosno što se točno s njima radi prije nego se pomiješaju s mascarponeom.
Pripazite na način na koji se žumanjci miješaju sa šećerom. Ako u receptu kojim se koristite ne stoji nikakva posebna napomena po tom pitanju, popravite ga: obavezno ih pomiješajte na pari i to mikserom. Samo na taj način postići ćete promjenu teksture koja će kremu u koju ćete ih dodati učiniti pjenastom.
Žumanjke i šećer trebate miksati dugo, barem 8-10 minuta, a voda u posudi koju koristite za kuhanje na pari mora lagano vrijuckati - u protivnom će se žumanjci previše skuhati. Nakon nekih 5-6 minuta primijetit ćete da je smjesa postala svijetla i vrlo lagana. Možete je tući i dulje, neki recepti spominju čak 15 minuta, no tu ste malo u riziku da će se šećer koji se rastopio i uslijed topline pretvorio u sirup previše stisnuti.
Sve je stvar procjene, stoga tom ključnom detalju posvetite punu pažnju. Itekako će vam se isplatiti.
Evo vam sad i recept, gotovo je jednak izvornome s malom izmjenom po pitanju bjelanjaka: nekima ih nije drago koristiti u sirovom obliku, pa su zamijenjeni slatkim vrhnjem.
Tiramisu
Sastojci
500 g mascarponea
300 ml ohlađene kave
250 ml slatkog vrhnja
250 g piškota
80 g šećera
2 žlice ruma
5 žumanjka
kakao za posipanje
Priprema
Mascarpone izvadite iz hladnjaka kako bi se malo opustio. Skuhajte kavu i pustite je da se hladi.
Žumanjke pomiješajte sa šećerom pa ih stavite kuhati na paru i miksajte ih sve dok ne postanu vrlo svijetli i pjenasti, barem 8 minuta.
Pustite smjesu da se hladi dok ne postane mlaka pa je pomiješajte s mascarponeom. Dodajte im rum te na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Keksima kratko uronjenima u jaku crnu kavu prekrijte dno posude u kojoj ćete poslužiti tiramisu, zatim ih prekrijte polovicom kreme, na nju složite još jedan red piškota i završite slojem kreme. Površinu pospite kakaom i ostavite tiramisu da se ohladi i stisne u hladnjaku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....