StoryEditorOCM
SlatkoPfeffernüsse

Najfiniji njemački medenjaci po receptu koji su svi ishvalili: Milkica nam otkriva što je ključno za najukusnije keksiće

Piše T. S. M.
18. prosinca 2025. - 16:37

Želite li zbirku blagdanskih keksića obogatiti novim adutom, naš vam je savjet: ispecite slasne Pfeffernüsse, odnosno - njemačke medenjake. Čini se da su ove godine veliki hit, što nas nimalo ne čudi jer ti su kolačići mekani i zahvaljujući bogatoj mješavini začina izrazito ukusni, a sloj šećerne glazure daje im vrlo privlačan i prepoznatljiv izgled.

image
Privatni album

Recepata za njemačke medenjake je puno, a mi smo pronašli jedan koji je dobio toliko pohvala da nam je odmah privukao pažnju. Otkrili smo ga na vrlo popularnom Instagram profilu mimiskingdom.recepti iza kojeg stoji Milkica Crevar, nadarena fotografkinja i zaljubljenica u dobru spizu.

Ako je već ne pratite, obavezno bacite oko na profil. Posebnost njenih kolačića je u zaista raskošnom spoju mljevenih badema i smjese toplih i ljutih začina koje će vam nakon pripreme keksića vjerojatno ponešto preteći pa ju možete koristiti za obogaćivanje drugih slastica ili kao dodatak toplim napitcima poput vruće čokolade i kuhanog vina.

image
Privatni album

Njemčki medenjaci (Pfeffernüsse)

Sastojci

Tijesto:

300 g brašna
100 g smeđeg šećera
70 g meda
70 g maslaca
30 g fino mljevenih badema
3 žlice slatkog vrhnja
3 žličice mješavine začina za medenjake
1 veliko jaje
1 žličica sode bikarbone
1 žličica fino mljevenog bijelog papra
1 prstohvat soli

Mješavina začina:

2 i pol žlice mljevenog cimeta
2 žličice mljevenih klinčića
1 žličica mljevenog korijandra
1 žličica mljevenog zelenog kardamoma
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog zvjezdastog anisa
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića

Glazura:

500 g šećera u prahu
3-4 žlice vruće vode

Priprema

U jednoj većoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, mješavinu začina, bijeli papar i mljevene bademe pa tu smjesu ostavite po strani. U manjoj posudi zagrijte smeđi šećer, med, maslac i slatko vrhnje. Držite na umjerenoj vatri dok se maslac potpuno ne otopi i šećer ne rastopi, a zatim maknite s vatre. Toplu smjesu ulijte u suhe sastojke, dodajte jaje i sve pomiješajte kuhačom. Tijesto će biti mekano, što je normalno. Prebacite ga na komad prozirne folije, omotajte i stavite u hladnjak najmanje tri do četiri sata ili preko noći.

Kad ste spremni za pečenje, zagrijte pećnicu na 180°C i obložite dva lima papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto oblikujte u kuglice veličine oraha i složite ih na lim. Pecite oko petnaest minuta, zatim ih izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade.

Za šećerni sloj pomiješajte šećer u prahu s vrućom vodom. Vodu dodajte postupno kako biste dobili gustu, tekuću glazuru. Ako bude prerijetka, završni sloj na medenjacima bit će proziran. Svaki medenjak kratko umačite u glazuru i stavljajte na rešetku da višak otkaplje. Ostavite ih da se osuše do kraja.

Za mješavinu začina jednostavno pomiješajte sve navedene sastojke. Ako imate mogućnost, još su aromatičniji kada sameljete cijele začine neposredno prije pripreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2025 16:38