Sladoled je, kao i sve drugo, bezobrazno skup. Osim toga, pun je šećera. Želite li uštedjeti i pripaziti na prehranu, rješenje je isto: napravite domaći. E, ali ‘ko će to... Kome se uopće da gnjaviti s miksanjem i miješanjem, prava je tlaka paziti da se ne stvore preveliki kristali leda, a da ne govorimo o tome da su slatko vrhnje, čokolada i ostali uobičajeni sastojci sladoleda jednako nepristupačni kao i gotova ledena poslastica, a pored toga nikad nam nisu pri ruci kad se zaželimo "slajića". Sve to možete preskočiti uz ovaj recept.
Jedino što će vam biti potrebno je grožđe. Lijepo ćete ga oprati pa ubaciti u led, a zatim, kad se dobro zamrzne, prebaciti u blender i usitniti. I eto vam potpuno prirodnog sorbeta, bez dodanog šećera, bez aditiva i bez gotovo imalo uloženog truda.
Prema receptu iz videa koji prenosimo u nastavku, sve što vam treba za ovaj sladoled su grožđe, zamrzivač i blender, no isti nam autor daje prijedlog da sladoled učinimo mrvicu pikantnim, po uzoru na meksičku kuhinju. Tamo se, naime, u koketele, voćne salate i tome slično dodaje i tajin, odnosno mješavina začina u kojoj su limeta, sol i ljute papričice.
Izvrsno se slaže uz mango, ananas, lubenicu i grožđe, no rado se koristi i kao sastojak salate od krastavaca, različitih vrsta dipova i umaka, njime se premazuju rubovi čaša za margaritu te ga se dodaje u marinade za ribu i meso. Za dodatnu dozu svježine gotovi sorbet prije posluživanja možete pokapati s malo svježeg soka od limete.
Evo kako se priprema. Zamrznite 375 grama bijelog grožđa preko noći. Sljedeći dan ga stavite u sjeckalicu ili blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, a po potrebi zaustavite uređaj, sastružite smjesu sa stranica i ponovno blendajte. Dobivenu smjesu zagrabite žlicom, rasporedite u posudice, zatim prelijte sokom jedne limete i pospite začinom Tajin po ukusu. Poslužite odmah i uživajte u osvježavajućem voćnom desertu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....