Među najboljim slasticama od jagoda bez sumnje je šarlota, efektna i vrlo kremasta torta za koju vam ne trebaju kore, a ako se date u potragu za najljepšom šarlotom s jagodama, mogli biste doći do istog zaključka kao i mi: nema do šarlote s jagodama i kolačićima madeleine.
Upravo smo takvu tortu pronašli na Instagram profilu Desertologija iza kojeg stoji Nataša Veselinović Pantelić, jer njena je šarlota s mousse kremom od jagoda umjesto piškotama ukrašena ovim ljupkim keksićima.
Nataša nam je, osim što nam je dala recept za tortu, otkrila kako priprema madeleine pa se i u tome možete okušati, ako imate kalupiće koji se koriste za njihovu izradu. Rade se puno lakše nego što biste pomislili na prvu, jer nema valjanja ni izrezivanja oblika, sve što treba napraviti je napuniti kalupiće smjesom za kolačiće.
Sve u svemu, treba li vam recept za slasticu koja će sve impresionirati kako izgledom, tako i okusom, pronašli ste ga. Slijedi recept za tortu, a u nastavku je i onaj za madeleine.
Šarlota s madeleineima
Sastojci:
18–20 kolačića madeleine (domaćih ili kupovnih)
10–12 piškota
1 šalica mlakog mlijeka
Za kremu:
250 g mascarpone sira
300 ml slatkog vrhnja za šlag
1 vrećica želatine u prahu
2 žlice vode
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
Za voćni pire od jagoda:
300 g svježih jagoda
4 žlice šećera
50 ml vode
Priprema:
Operite jagode i narežite ih na sitne kockice. Stavite ih u lončić, dodajte vodu i šećer pa kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Ako ostanu komadići voća, usitnite ih štapnim mikserom. Ostavite pire da se ohladi.
Mikserom pomiješajte slatko vrhnje s mascarpone sirom, šećerom i vanilin šećerom.
Prelijte želatinu s 2 žlice vode i ostavite je da nabubri 10-ak minuta.
Kad se ohladi voćni pire, umiješajte ga u kremu, a zatim dodajte otopljenu želatinu (rastopite je lagano na tihoj vatri) te sve dobro promiješajte.
Posložite madeleine okomito uz rub okruglog kalupa s obručem. Na dno kalupa stavite piškote koje ste prethodno kratko umočili u mlako mlijeko. Prelijte ih s pola kreme od jagoda, zatim posložite jedan red madeleinea preko kreme, pa izlijte preostalu kremu i poravnajte površinu.
Stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje nekoliko sati.
Prije posluživanja ukrasite svježim jagodama.
Madeleine kolačići s limunom
Sastojci:
2 jaja
80 g šećera
100 g maslaca
100 g brašna
2 žlice soka od limuna
1 čajna žličica praška za pecivo
prstohvat soli
Priprema:
Rastopite maslac na laganoj vatri i ostavite ga da se ohladi.
Miksajte jaja sa šećerom dok ne posvijetle. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Na kraju dodajte rastopljeni maslac i limunov sok pa dobro izmiješajte.
Kalupe za madeleine lagano premažite rastopljenim maslacem i napunite ih pripremljenom smjesom, a zatim ih stavite u hladnjak na 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Izvadite kalupe iz hladnjaka i pecite madeleine 5 minuta na 200 stupnjeva, a zatim smanjite temperaturu na 170 °C i nastavite peći još 12–15 minuta.
Gotove madeleine ostavite da se ohlade prije vađenja iz kalupa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....