StoryEditorOCM
Slatkokremasta i lagana

Ova je starinska torta bila zvijezda svakog slavlja: evo kako Katarina priprema slasticu koja će uveličati svaku feštu

Piše T. S. M.
11. kolovoza 2025. - 18:14

Treba li vam torta za neku posebnu prigodu, imamo prijedlog. S ovom starinskom kremastom tortom sve ćete oduševiti. Riječ je o slastici koja je imala posebno mjesto u bogatoj riznici nekoć omiljenih kolača i torti za svečane prilike, a sladokusci ju i dan-danas obožavaju jer je protkana okusima prženih badema, oraha, čokolade...

Riječ je o čuvenoj Vasinoj torti, o kojoj smo vam već pisali, no sad  nam se čini da je pravi trenutak za podsjetiti vas na recept koji nam je otkrila Katarina Ivanović s Instagram profila coolinarstvo. Ono što nam se sviđa u Katarininoj interpretaciji ovog slatkog klasika je dodatak šumskih jagoda koje torti daju ljetni štih.

Vasina torta

Sastojci:

Kora:

5 jaja
5 žlica šećera (100 g)
1 žlica brašna
6 žlica mljevenih prženih badema (80 g)

Prva krema:

125 ml mlijeka
200 g mljevenih oraha
4 žumanjka
4 žlice šećera (80 g)
kora i sok jedne manje naranče
3 rebra čokolade (70 g)
150 g maslaca

Druga krema:

170 g šećera
4 bjelanjka
šalica i pol vode

Priprema:

Žumanjke izmiksajte sa šećerom, dodajte im brašno, bademe i snijeg od bjelanjaka pa smjesu izlijte u kalup promjera 24 cm i pecite pola sata na 180 stupnjeva.

Kuhajte mlijeko i mljevene orahe dok se smjesa malo ne zgusne. Žumanjke i šećer kuhajte na pari pa ih miksajte dok ne posvijetle te ih dodajte u ohlađenu smjesu s orasima. U kremu dodajte otopljenu čokoladu te koricu i sok od naranče, a kad se malo ohladi dodajte joj izmiksani maslac.

Od šećera i vode skuhajte sirup. Bjelanjke istucite do pola im polako dodajte vrući sirup i miksajte oko 10 minuta dok se ne ohlade i smjesa ne postane čvrsta.

Preko kore premažite prvu kremu pa je stavite u hladnjak da se krema stisne. Preko kreme rasporedite kremu od bjelanjaka, u koju možete dodati slatko od šumskih jagoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 23:11