Uskoro će mnogi imati jedan slatki problem: neće znati što s viškom bjelanjaka preostalim od izrade sirnica. Ove godine nudimo vam slasno rješenje, a ideju nam je dala Julija Beroš koju pratimo na Instagramu. Julija nam je otkrila kako se rade hrskavi listići ili Paillete Feuilletine.
Pailleté feuilletine su mali, ultra hrskavi komadići tankog, karameliziranog tijesta, najčešće napravljenog od crêpes dentelles (tanke čipkaste palačinke). Hrskavi listići tijesta koriste se kao dodatak za teksturu u mousse tortama i čokoladnim kremama, kao kontrast uz meke, kremaste ili pjenaste elemente u slasticama te kao sastojak za podlogu za torte, kad želimo da je jako tanka i hrskava.
Koriste se najčešće u kombinaciji s gianduja kremom, čokoladnom ili praliné pastom za stvaranje slojeva koji pucketaju pod zubima, a ponekad se umjesto njih koristi cornflakes, no to nije ni približno jednako dobro...
Pailleté feuilletine
Sastojci:
150 g bjelanjaka
130 g šećera u prahu
150 g brašna
150 g otopljenog maslaca
par kapi vanilije
Priprema:
Sve sastojke izmješajte u glatku smjesu nešto gušću od smjese za palačinke. Na lim obložen papirom za pečenje ili silikonskom podlogom žlicom razmažite tanke krugove smjese i pecite ih na 170 stupnjeva Celzija 4-6 minuta, odnosno dok se ne zarumene na većem dijelu površine. Pazite da se ne prepeku!
Možete ih napraviti danima ranije, samo ih čuvajte u dobro zatvorenoj posudi. Ako ih koristite kao canole, filujte ih pred serviranje da ostanu hrskavi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....