Čvrst i postojan snijeg od bjelanjaka temelj je mnogih slastica - od pavlove pa do raznoraznih vrsta biskvita - stoga ako imate problema s njegovom izradom, vaše slastice nikad neće biti dobre kao što priželjkujete.
Prilikom pretvaranja bjelanjaka u snijeg puno toga može poći krivo, no ako se osigurate i pripazite da u bjelanjke ne uđe niti kapljica žumanjka, vode ili masnoće, već ste na pola puta prema uspjehu.
Ostatak se krije u jednoj maloj tajni. Bjelanjcima za najbolji i najčvršći snijeg dodajte i malo vinskog kamena.
Zašto dodati vinski kamen bjelanjcima?
Riječ je osasastojku poznatom i pod nazivom cream of tartar, koji se nekoć koristio u istu svrhu kao prašak za pecivo. Odnedavno je ponovno postao popularan pa ga nude veliki brendovi iz svijeta slastičarstva, a u trgovinama se obično nalazi pored praška za pecivo, suhog kvasca, limunske kiseline i sličnih dodataka slasticama.
Kada se doda bjelanjcima prije miksanja, vinski kamen im pomaže da lakše postanu slijeg, a također se brine da snijeg postigne volumen, čvrstoću i glatkoću. Djelovanje vinskog kamena u početku vam se može učiniti kontraproduktivnim, jer u samom startu obično uspori pretvaranje bjelanjaka u snijeg, no nakon početnog miksanja počne se događati prava mala čarolija.
Kako djeluje vinski kamen
Kako se bjelanjci miksaju, a vinski kamen počinje djelovati, stvara se voluminozan snijeg prepun mjehurića zraka, ali nipošto suh i zrnat. Upravo loše istučen snijeg - koji ima opisane karakteristike ili je izmiksan previše naglo pa brzo gubi volumen - krivac je za biskvite koji ne narastu kako bi trebali niti im je tekstura lagana i pjenušava kako bi trebala biti.
Korištenjem vinskog kamena izbjegavaju se uobičajene zamke, snijeg postaje kao iz udžbenika za slastičarstvo, a kolači kao iz fine slastičarnice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....