Obožavatelji krempita trebali bi znati za sve inačice tog kolača, jer zašto se ograničiti samo na jednu? Pa neka onda prime na znanje da pored klasičnog oblika tog kolača postoje i talijanske krempite, krempite s umetnutim voćnim slojem i krempite čija je gornja kora usitnjena u mrvice kako bi se lakše rezala, a postoji i nizozemski kolač koji im je jako nalik.
Tompouce (ili tompoes), sastoji se od dva sloja lisnatog tijesta između kojih se nalazi bogata krema od vanilije, nešto gušća i glađa od one u klasičnoj krempiti. Gornji sloj tijesta premazan je ružičastom ili narančastom glazurom (ružičasta je klasična, dok se narančasta koristi povodom nacionalnih slavlja). Šlag se u pravilu ne stavlja na kremu nego se potpuno izostavlja ili se pomoću slastičarske vrećice nanosi na glazuru, kako bi svaki komad imao svoj ukras.
Za razliku od drugih vrsta krempita koje se režu u kvadrate, tompouce se reže u pravokutnike. Pored toga što je jako omiljena, pomalo je zloglasna zbog toga što je prilično nezgodna za jesti jer se lisnato tijesto teško reže bez da krema iscuri i to u tolikoj mjeri da se to u Nizozemskoj smatra gotovo pravim izazovom.
Znamo da vas to neće obeshrabriti pa vam predlažemo jedan od recepata za tu slasticu.
Tompouce (nizozemska krempita)
Sastojci:
Tijesto:
250 g lisnatog tijesta
Krema:
500 ml mlijeka
100 g maslaca
100 g šećera
40 g gustina
1 žličica ekstrakta vanilije
4 žumanjka
Glazura:
100 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka
nekoliko kapi crvene prehrambene boje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na dva pravokutna dijela veličine oko 20 × 30 cm. Položite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih još jednim papirom i dodatnim limom kako bi ostali ravni tijekom pečenja. Pecite 12–15 minuta, dok ne poprime lijepu boju. Ostavite ih da se ohlade.
Za kremu, 400 ml mlijeka zagrijte s ekstraktom vanilije. U drugoj posudi izmiješajte žumanjke, šećer, gustin i preostalih 100 ml mlijeka. Dodajte dio vrućeg mlijeka kako biste izjednačili temperaturu, a zatim sve vratite u lonac. Kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i umiješajte maslac. Pokrijte površinu kreme prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Na jedan list tijesta ravnomjerno rasporedite ohlađenu kremu, a zatim pažljivo poklopite drugim listom.
Za glazuru, pomiješajte šećer u prahu, mlijeko i nekoliko kapi crvene boje – trebali biste dobiti gustu i glatku smjesu. Premažite je preko gornje kore i poravnajte.
Dobro ohladite tortu prije rezanja, najbolje barem 2–3 sata. Režite je pažljivo, tankim i oštrim nožem koji ste umočili u toplu vodu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....